Ο Ερντογάν νοιώθει ερωτευμένος στην τοποθεσία Siemens

267

Η μόνη σταθερά που, εικάζουμε, ότι θα αποτελούσε ανάχωμα στην επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, είναι το τρίγωνο που έχει σχηματισθεί στην Μεσόγειο, ανάμεσα στην Ελλάδα , την Κύπρο και το Ισραήλ, με τον ρόλο του γκεστ συμμετέχοντα να τον απολαμβάνει η Αίγυπτος. Η συμμαχία αυτή θα αναγκαστεί να λάβει ενεργό μέρος στις εξελίξεις σε περίπτωση που η γειτονική μας χώρα δημιουργήσει μεγαλύτερα προσκόμματα στην ολοκλήρωση των ερευνών για υδρογονάνθρακες που λαμβάνει χώρα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή που εμείς κάνουμε εικασίες και αναλύουμε προθέσεις ηγετών που πολλές φορές δεν λειτουργούν με βάσεις τους κανόνες του διεθνούς δικαίου κάποιες λεπτομέρειες από την ειδησεογραφία των προηγούμενων ημέρων ενδέχεται να μας λύσουν ορισμένες απορίες σχετικά με την χλιαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, ο Γερμανικός κολοσσός , Siemens, κέρδισε συμβόλαιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο CEO της Siemens συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, στην Άγκυρα , σε μια ημέρα με ισχυρό συμβολισμό, την ημέρα των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου.

Επιπροσθέτως, στο πεδίο του συμβολισμού η ανοχή της Γερμανίας στην χρήση των τανκς Leopard από την Τουρκία στην στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν έχει και αυτή την σημασία της.

Είναι φανερό από τα ανωτέρω, ότι η στάση της Γερμανίας, και η συγκρατημένη καταδίκη της επιθετικότητας της Άγκυρας απέναντι στην χώρα μας ωφελείται και στις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την γειτονική μας χώρα. Συναλλαγές που γέρνουν την ζυγαριά υπέρ της Άγκυρας ή τουλάχιστον όχι προς το μέρος μας.

Η διασύνδεση της οικονομίας με την διπλωματία δεν θα πρέπει ούτε να μας ξενίζει αλλά και ούτε να προσπαθούμε να την ξορκίσουμε εκτοξεύοντας ιδεοληψίες που σε άλλες χώρες αποτελούν απλά παραπομπές σε ιστορικά βιβλία ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θλιβερές κοινωνικές και πολιτικές μειοψηφίες. Το μάθημα από την πρόσφατη προ-κρίση στα Ίμια είναι σαφές: η χώρα μας θα επανακτήσει την γεωπολιτική της σημασία μόνο όταν καταστεί επιχειρηματικός και επενδυτικός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή και όχι με συνταγή Ερντογάν. Αλλά με επενδύσεις που θα δίνουν έμφαση στην δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.