O φόβος του Μακρόν για τον αναβρασμό στην Κορσική

232

Τους εσφαλμένους χειρισμούς του στην υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή για την ανεξαρτησία της Κορσικής, Ιβάν Κολονά, παραδέχεται έμμεσα το γαλλικό κράτος, διατάζοντας την Τετάρτη τη μεταγωγή των δύο καταδικασθέντων συντρόφων του δολοφονηθέντος, από δικαστικές φυλακές στην ηπειρωτική Γαλλία, στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μπόργκο της Κορσικής, ικανοποιώντας χρόνιο αίτημα των ελάχιστων εναπομεινάντων Κορσικανών αυτονομιστών κρατουμένων.

Ο 60χρονος Κολονά, ο οποίος είχε καταδικασθεί για συνέργεια στη δολοφονία του νομάρχη Κλοντ Ερινιάκ το 1998 στο Αιάκειο, παρά την απουσία αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων, βρήκε τον θάνατο σε αίθουσα των φυλακών της Αρλ, η οποία εποπτευόταν από σύστημα κλειστού κυκλώματος βίντεο. Ο Κορσικανός ακτιβιστής βρισκόταν σε κώμα από τις αρχές Μαρτίου. Ο Κολονά και οι συγκρατούμενοί του είχαν αναδειχθεί σε σύμβολα όχι μόνο για τους Κορσικανούς εθνικιστές, αλλά και για μερίδα της γαλλικής Αριστεράς, που στήριζε το αίτημα των τριών ισοβιτών να εκτίσουν τις ποινές τους σε φυλακές της γενέτειράς τους. Αλλεπάλληλες γαλλικές κυβερνήσεις και πρόεδροι, από τον Νικολά Σαρκοζί μέχρι τον Εμανουέλ Μακρόν, αρνήθηκαν να άρουν το καθεστώς «επικίνδυνου κρατουμένου» για τους τρεις Κορσικανούς, εμποδίζοντας έτσι τη μεταγωγή τους στις φυλακές του Μπόργκο.

Παρά την εντατική παρακολούθηση του Κολονά από το σωφρονιστικό προσωπικό, ο 60χρονος ισοβίτης δέχθηκε επίθεση από τον 35χρονο καταδικασθέντα για τρομοκρατικές πράξεις ισλαμιστή Φρανκ Ελόνγκ Αμπέ, ο οποίος στραγγάλισε το θύμα του χωρίς οι φρουροί να αντιληφθούν το παραμικρό, παρότι η επίθεση –κάτω από κάμερα ασφαλείας– διήρκεσε περισσότερο από εννέα λεπτά. Ο Κολονά μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, όπου παρέμεινε σε κώμα για τρεις εβδομάδες, προτού εκπνεύσει χωρίς να έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του. Στην απολογία του σε ανακριτή, ο Ελόνγκ Αμπέ δήλωσε ότι άκουσε τον Κολονά να βλασφημεί, υβρίζοντας τον προφήτη Μωάμεθ και το Κοράνι.

Το θύμα είχε καταδικασθεί το 2007 για τη δολοφονία του νομάρχη. Η δολοφονία Ερινιάκ το 1998 είχε συγκλονίσει τη Γαλλία και την Κορσική, με την πλειοψηφία των κατοίκων της νήσου να εκφράζει τη διαφωνία της με τις εγκληματικές αυτές μεθόδους μερίδας του αυτονομιστικού κινήματος. Η προσέγγιση των κυβερνήσεων του Παρισιού στα αιτήματα των αυτονομιστών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε σηματοδοτήσει την υποχώρηση της επιρροής του ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος της Κορσικής, που είχε βρεθεί στην ακμή του τις δεκαετίες 1970 και 1980, με εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον εξοχικών κατοικιών Γάλλων τους χειμερινούς μήνες και τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε κρατικές υπηρεσίες χωρίς θύματα. Ορισμένες «φράξιες» του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, FLNC, στράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 σε πιο βίαιες μορφές αγώνα, με δολοφονίες αξιωματούχων της χωροφυλακής ή ακόμη και ενέδρες οχημάτων της αστυνομίας σε ορεινές οδούς.

Οι αρχικές αντιδράσεις στον θάνατο του Κολονά στην Κορσική υπήρξαν συγκρατημένες, με σιωπηλές διαμαρτυρίες έξω από κυβερνητικά κτίρια και χωρίς συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, σε αντίθεση με τις βίαιες ταραχές που είχαν ξεσπάσει σε Μπαστιά και Αιάκειο μετά τον τραυματισμό του Κολονά τις αρχές του μήνα. Η ένταση που ακολούθησε την επίθεση κατά του Κολονά είχε οδηγήσει τον πρόεδρο Μακρόν να δεσμευθεί σε επανεξέταση του αιτήματος της Κορσικής για διευρυμένη αυτονομία. Στο μεταξύ, μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας, το FLNC, που είχε καταθέσει τα όπλα το 2014, εξαπέλυσε νέες απειλές για επανάληψη του ένοπλου αγώνα, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Καλώ σε ηρεμία και υπευθυνότητα. Θα υπάρξουν συνέπειες, γιατί δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοιες πράξεις στις φυλακές μας», είπε την Τρίτη μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ειδικός της Κορσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, Τιερί Ντομινισί, δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι ο Κολονά παραμένει ισχυρό σύμβολο για την έντονα πολιτικοποιημένη νεολαία της Κορσικής, η οποία, αν και μεγάλωσε μετά τη λήξη του ένοπλου αγώνα, συνεχίζει να νιώθει οργή για θέματα όπως η άνοδος της τιμής της στέγης στο νησί και η ολιγωρία των εθνικιστών της τοπικής κυβέρνησης να ικανοποιήσουν το αίτημα για ενισχυμένη αυτονομία.

Πηγή: REUTERS