Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ζητά τον τερματισμό της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης προς τους λαθρομετανάστες

142

Οι λαθρομετανάστες δεν θα λαμβάνουν πλέον δωρεάν ιατρική περίθαλψη στην Γαλλία, εάν εφαρμοστεί η πρόταση.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρουνό Ρεταλιό, των Les Républicains, εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει την αμφιλεγόμενη AME (Aide Médicale d’Etat), η οποία παρέχει δωρεάν ιατρική βοήθεια στους λαθρομετανάστες. Η Αριστερά θεωρεί αυτή τη στάση ως σαφές σημάδι της καλοσύνης της νέας ομάδας προς την “άκρα Δεξιά” και ορισμένοι υπουργοί έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους.

Προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του TF1 τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, Retailleau υποστήριξε ότι ήθελε “να λάβει όλα τα δυνατά μέσα για να μειώσει τη μετανάστευση στη Γαλλία”. Μεταξύ αυτών είναι και η μεταρρύθμιση ή ακόμη και η κατάργηση της κρατικής ιατρικής βοήθειας (AME). Το σύστημα αυτό, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος για τουλάχιστον τρεις μήνες σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη, κοστίζει στο κράτος αρκετά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

Μεταρρύθμιση της AME είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που δηλητηριάζει τακτικά τη γαλλική δημόσια συζήτηση. Ο Retailleau, πρώην γερουσιαστής και επικεφαλής της ομάδας Les Républicains στην Άνω Βουλή, δήλωσε την αποφασιστικότητά του να αναθεωρήσει τη μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας, η οποία μεταρρυθμίστηκε ελλιπώς κατά τη διάρκεια θυελλωδών συζητήσεων στα τέλη του 2023. Τότε, η κοινοβουλευτική του ομάδα είχε ήδη προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει την ΑΜΕ, χωρίς επιτυχία.

Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) είναι, μαζί με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, σταθερά αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή στην ΑΜΕ. Εκτός από την ανθρωπιστική πτυχή και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, η Αριστερά ισχυρίζεται ότι το κόστος του προγράμματος είναι υπερεκτιμημένο από τη Δεξιά και ότι δεν λειτουργεί ως pompe aspirante-κυριολεκτικά αντλία αναρρόφησης- ή “παράγοντα έλξης” για τη μετανάστευση που οι πολιτικοί τους αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι κάνει. Ωστόσο, οι καταχρήσεις είναι γνωστές, πολυάριθμες και καλά τεκμηριωμένες.

Εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως το “αδίκημα της παράνομης διαμονής”, το οποίο υπήρχε στη γαλλική νομοθεσία αλλά καταργήθηκε επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Ο Μπρούνο Ρεταϊλό δήλωσε ότι είναι επίσης υπέρ της καθιέρωσης τυχαίων συνοριακών ελέγχων.

Ο Retailleau εξήγησε ότι η προσέγγισή του αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού πλαισίου. Είπε ότι επιθυμεί να μελετήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία των χωρών που αντιμετωπίζουν μαζικές ροές μεταναστών, ώστε “να σχηματίσει ένα είδος συμμαχίας με τις χώρες που θέλουν να υιοθετήσουν μια πιο σταθερή στάση όσον αφορά τη μετανάστευση, προκειμένου να αναθεωρήσει τα ευρωπαϊκά κείμενα που δεν είναι πλέον καθόλου κατάλληλα”. Η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Ολλανδία προσδιορίζονται σαφώς από τον υπουργό Εσωτερικών ως πιθανοί εταίροι.

Οι δηλώσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια αναθεώρηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ φαίνεται αναπόφευκτη, αν πιστέψουμε τον νέο υπουργό, αλλά όχι μόνο αυτό- η Συμφωνία Σένγκεν θα μπορούσε επίσης να βρίσκεται στο στόχαστρό του.

Τέλος, ο Retailleau τάχθηκε υπέρ της άρσης των συμφωνιών μεταξύ της Γαλλίας και των πρώην αποικιών της, ιδίως της Αλγερίας, η οποία μετά την ανεξαρτησία της επέτρεψε στους Αλγερινούς υπηκόους να επωφεληθούν από ορισμένα προνόμια που σήμερα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τη γαλλική ασφάλεια και τα οικονομικά. Σε μια έμμεση αναφορά στο έργο που υλοποίησε ο Meloni στην Ιταλία, έθεσε το ενδεχόμενο “να γίνουν συμφωνίες με τις χώρες του Μαγκρέμπ, ώστε να υπάρξει συγκράτηση της μετανάστευσης”.

Αυτή η φαινομενικά αποφασιστική δήλωση θα κριθεί από τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Από τη σκοπιά του καθαρού πολιτικού υπολογισμού, θα μπορούσε απλώς να πρόκειται για την αποστολή μηνυμάτων προς το Rassemblement National και τη μειοψηφία που μπλοκάρει για να προσελκύσει την καλή θέληση της ομάδας των βουλευτών υπό την ηγεσία της Marine Le Pen και των συμμάχων της. Αλλά είναι πιθανό να πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι. Οι δεδηλωμένες προθέσεις του Ρεταλιό, που προφανώς υποστηρίζονται από τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, απέχουν πολύ από το να τις συμμερίζεται ολόκληρη η κυβερνητική ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί σύνθετη διαιτησία.

Έχοντας επίγνωση της πιθανής αντίστασης που μπορεί να συναντήσει στην Εθνοσυνέλευση ελλείψει πλειοψηφίας, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι θέλει να κάνει τη μέγιστη δυνατή χρήση της ρυθμιστικής εξουσίας που του παρέχει η θέση του. “Μπορώ να πάω αρκετά μακριά”, εξήγησε.

Πηγή: NewsFire.GR