Ο Γεραπετρίτης αφαίρεσε το «εθνικό συμφέρον» από τα κριτήρια αξιολόγησης διπλωματών – Για «χυδαία προπαγάνδα» μιλάει η κυβέρνηση

229

Σε κόντρα της κυβέρνησης με μέσα, τα οποία έχουν εξαπολύσει μία «χυδαία προπαγάνδα» εις βάρος της εξωτερικής της πολιτικής, οδήγησε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ΕΣΤΙΑΣ, που καταγγέλλει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ότι αφαίρεσε την υπηρέτηση του «εθνικού συμφέροντος» από τα κριτήρια αξιολόγησης διπλωματικών υπαλλήλων.

Η επισήμανση Βιλιάρδου

Όλα ξεκίνησαν όταν στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Βασίλης Βιλιάρδος, εξέφρασε στην υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Παπαδοπούλου, την απορία του ως προς το γιατί από συγκεκριμένη διάταξη του νέου νόμου, αφαιρέθηκε η φράση «κατά τρόπο που να συμβαδίζει με τα συμφέροντα της χώρας…». Η υφυπουργός, τότε, δεν απάντησε στο ερώτημα του αντιπροέδρου της Βουλής.

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τρίτη, το ερώτημα επανήλθε, αυτή τη φορά από τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΙΚΗΣ, κ. Σπυρίδωνα Τσιρώνη, ο οποίος ρώτησε επανειλημμένως τον παριστάμενο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη, γιατί αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη φράση. (βλ. βίντεο)

Η απάντηση Μαρινάκη

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είπε (βλ. βίντεο):

«Νομίζω, εκπροσωπώντας και μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, που με βάσει την επίσημη έκθεση για το Κράτος Δικαίου, έχει δώσει και έχουμε δώσει τα διαπιστευτήρια μας για το αν προσπαθούμε να θωρακίσουμε με πράξεις της ελευθερία του Τύπου, θα μου επιτρέψετε εδώ να πω, ότι κάπου πρέπει να μπει ένα όριο και αναφέρομαι συνολικά και στις δημοσιογραφικές Ενώσεις, σε αυτή τη χυδαία προπαγάνδα, που έχει να κάνει με το υποτιθέμενο ενδοτικό αφήγημα της Κυβέρνησης ή του Υπουργού Εξωτερικών, με μια σειρά από ειδήσεις, οι οποίες είναι εντελώς αντίθετες με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ως προς το θέμα της αναγραφής του εθνικού συμφέροντος, αν υπηρετούν δηλαδή το εθνικό συμφέρον οι υπάλληλοι, πραγματικά αναρωτιέμαι, αν έχει υπάρξει κάτι πιο προσβλητικό για έναν υπάλληλο. Αν δηλαδή νοείται να αναφέρει ένας υπάλληλος, ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Κάτι το οποίο είναι αυτονόητο για να είναι υπάλληλος. Για να μπορεί να υπηρετεί σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία και μάλιστα τόσο κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι συγκεκριμένες. Αυτό το οποίο δεν λένε, επίσης τα δημοσιεύματα αυτά, είναι ότι με το νέο νομοσχέδιο για πρώτη φορά η γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, είναι απολύτως δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών. Αυτό δεν το λένε, άρα υπάρχει μια αποσιώπηση, ενός, νομίζω πολύ σημαντικού νέου, μιας πολύ σημαντικής διαφοροποίησης, που δείχνει νομίζω και τον σεβασμό στους θεσμούς, το σεβασμό στους μόνιμους υπαλλήλους, στη γνώμη τους, στην κρίση τους, στην εμπειρία τους και πάμε να βάλουμε ένα θέμα, το οποίο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δηλαδή, τι ακριβώς ήθελε να κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών; Να βάλει υπαλλήλους οι οποίοι δεν σέβονται το εθνικό συμφέρον, αφού δεδομένης της ιδιότητάς τους, ούτως ή άλλως αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Είναι αυτά που λέμε, είναι de facto προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να υπηρετεί σε μια τέτοια θέση. Μόνο και μόνο μια μάχη για τις εντυπώσεις για ένα αφήγημα το οποίο πιστεύουν όλο και λιγότεροι, γιατί η Ελλάδα ψηλώνει, η Ελλάδα μεγαλώνει, η Ελλάδα είναι πλέον μια ισχυρή χώρα, σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και επειδή, επαναλαμβάνω, αυτό το αφήγημα δεν είναι μια σκληρή πολιτική κριτική, μπορεί να δεχτούμε την οποιαδήποτε κριτική, αλλά βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, νομίζω ότι κάπου πρέπει να μπει ένα όριο, γιατί δεν είναι αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, είναι αντιπολίτευση στη χώρα».

ΕΣΤΙΑ και Τσιρώνης συνεχίζουν το «σήριαλ»

Σήμερα, με άρθρο του δημοσιογράφου Ευθύμιου Πέτρου, η ΕΣΤΙΑ επανέρχεται, και πάλι από την πρώτη σελίδα της, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ότι δεν απήντησε στο ερώτημα, αν όντως αφήρεσε την εν λόγω φράση από το νόμο και αναρωτούμενη, αν «είναι χυδαία προπαγάνδα η παράθεσις των δύο εδαφίων», στην οποία είχε προβεί στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αχαΐας, Σπύρος Τσιρώνης, σε σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«…φυσικά δεν με εξέπληξε ο κ. Μαρινάκης, καθώς ήδη από την ομιλία μου στη Βουλή είχα προϊδεάσει για την απάντηση της κυβέρνησης, ότι δηλαδή, η υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος είναι ‘αυτονόητη’».

»Αυτονόητη θα ήταν, κ. Μαρινάκη, αν είχε εξ’ αρχής παραλειφθεί, στον αρχικό νόμο, που είχε φέρει ο κ. Δένδιας, το 2021. Η εκ τον υστέρων διαγραφή όμως της αναφοράς στο εθνικό συμφέρον, έχει εντελώς διαφορετική σημειολογική αξία, καθώς είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τη συνολική απέχθεια που η κυβέρνησή σας παρουσιάζει απέναντι στην Ορθόδοξη Πίστη, σε οτιδήποτε εθνικό και σε κάθε σύμβολο και έννοια που ταυτίζεται με αυτά. Άλλωστε, αυτονόητη είναι και η γνώση και προώθηση του έργου και της πολιτικής του Υπουργείου, αλλά δεν την διαγράψατε…», σημειώνει ο βουλευτής.