Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα εξετάζει το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στη σύνοδο αρχηγών κρατών – μελών του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου για να προωθήσει τον συντονισμό με τη Δύση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές με γνώση του ζητήματος.

Μια τέτοια επίσκεψη θα σηματοδοτήσει μια ασυνήθιστα επιθετική στάση για Ιάπωνα ηγέτη, αν και ο Κισίντα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Ρωσία για αυτό που ο ίδιος έχει περιγράψει ως ένα «έγκλημα πολέμου» κατά της Ουκρανίας.

Στο παρελθόν, οι Ιάπωνες ηγέτες κράτησαν μια προσεκτική στάση στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για εδαφικές διαφορές δεκαετιών.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αξιωματούχοι δεν θα είναι σε θέση να σχολιάσουν μια τέτοια ενδεχόμενη επίσκεψη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης Kyodo το Σάββατο.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου στην Μαδρίτη, και η σύνοδος πιθανότατα θα συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία στην Ιαπωνία, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουλίου.

Ο Κισίντα θα λάβει την τελική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση πριν από τις εκλογές, ανέφερε το Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Το ΝΑΤΟ έχει προσκαλέσει την Ιαπωνία στη σύνοδο κορυφής, μαζί με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα ως εταίρους του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Κισίντα σχεδιάζει να φτάσει στη Μαδρίτη αφού συμμετάσχει στη συνάντηση της G7 στη Γερμανία, είπαν στο Reuters οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η παρουσία του Κισίντα στη σύνοδο κορυφής θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνούς αλληλεγγύης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές στο Kyodo.