Ο ηγέτης των Τσετσένων αποτρέπει τον Ερντογάν σχετικά με την απομάκρυνση τραυματιών Ουκρανών στρατιωτών

270

O ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ προέτρεψε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεξετάσει την προσφορά του για διευκόλυνση της εκκένωσης των τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, μετέδωσε το Al Arabiya τη Δευτέρα, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας μετά από εβδομάδες πολιορκίας και βομβαρδισμών, συνεχίζουν να αντιστέκονται στη ρωσική προέλαση αντέχοντας στο εργοστάσιο χάλυβα της πόλης Azovstal.

Το Σαββατοκύριακο, μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία πρότεινε τη θαλάσσια εκκένωση τραυματισμένων μαχητών που βρίσκονται καταφύγιο στις αποθήκες του εργοστασίου χάλυβα, ανέφερε το Reuters.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το σύνταγμα του Αζόφ είναι ένας φασιστικό-ναζιστικός εγκληματικός ένοπλος σχηματισμός που εμπλέκεται σε πολυάριθμες θηριωδίες και δολοφονίες του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς», ανέφερε ο Καντίροφ στο Telegram.

«Καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: ο λαός του Αζόφ είναι δολοφόνοι και άθεοι, τους οποίους τώρα θέλουν να σας παρουσιάσουν ως αθώα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας», πρόσθεσε ο Τσετσένος ηγέτης. «Μην αφήσετε τον εαυτό σας να εξαπατηθεί από εγκληματίες που θέλουν να αποφύγουν τη δίκη και την άξια τιμωρία με τη βοήθειά σας».

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο ίδιος είχε συζητήσει το σχέδιο εκκένωσης των τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών από τη Μαριούπολη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες, μετέδωσε το Reuters.

“Εάν μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι”, ανέφερε ο Καλίν. «Στην πραγματικότητα, το πλοίο μας είναι έτοιμο να πάει και να φέρει τους τραυματίες στρατιώτες και άλλους πολίτες στην Τουρκία».

Η Άγκυρα, η οποία διατηρεί καλούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, παρέμεινε αρκετά ουδέτερη καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταδικάζοντας την πράξη, αλλά δεν επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα όπως άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.