Ο Καναδάς θα συνεισφέρει 3,6 δις δολάρια στη νέα συμφωνία της G7 για την Ουκρανία

1102

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δώσει 5 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε χρηματοδότηση ως συνεισφορά της χώρας στα δάνεια έκτακτης επιτάχυνσης εσόδων της G7 (ERA), μια πρωτοβουλία για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων να στηρίξει την Ουκρανία.

Στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Απουλία της Ιταλίας, η G7 κατέληξε σε συναίνεση για την έναρξη δανείων της G7 ERA για την Ουκρανία, προκειμένου να διατεθούν περίπου 69 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (50 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του το έτος, είπε ο Τριντό σε δελτίο τύπου.

«Ο Καναδάς έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό νέους και καινοτόμους τρόπους υποστήριξης της Ουκρανίας», είπε ο Τριντό. «Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι χώρες της G7 θα σκοπεύουν να προωθήσουν τα μελλοντικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η G7 σκοπεύει να παράσχει χρηματοδότηση που θα εξυπηρετείται και θα αποπληρώνεται από μελλοντικές ροές έκτακτων εσόδων που προκύπτουν από την ακινητοποίηση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες δικαιοδοσίες.

Ο Τριντό πρότεινε για πρώτη φορά τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας στη συνάντηση των ηγετών της G7 στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και στον προϋπολογισμό του 2022, ο Καναδάς εισήγαγε την πρώτη νομοθεσία στον κόσμο που επιτρέπει την κατάσχεση και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η καναδική αστυνομία έχει παγώσει 140 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (102 εκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στον Καναδά από τον Φεβρουάριο του 2022 και η Global Affairs Canada είπε ότι διέταξε την κατάσχεση ενός ρωσικού αεροπλάνου και μιας εταιρείας που πιστεύεται ότι ήταν συνδεδεμένη σε έναν Ρώσο ολιγάρχη.