Ο Κινέζος Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο

143

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, στο Πεκίνο την Τετάρτη (29/5).

Ο Σι είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για να εμβαθύνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να προωθήσει τη συνεργασία, να οικοδομήσει μια κοινότητα Κίνας-Αιγύπτου με κοινό μέλλον στη νέα εποχή και να συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη και να συνεργάζονται για την προώθηση της κοινής ανάπτυξης, πρόσθεσε ο Σι.

Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να συνεργαστεί με την Αίγυπτο και άλλα αφρικανικά μέλη του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής για να προωθήσει το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας Κίνας-Αφρικής και να εργαστεί από κοινού για να οικοδομήσει μια κοινότητα υψηλού επιπέδου Κίνας-Αφρικής με κοινό μέλλον, πρόσθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Ο Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος τηρεί την αρχή της μίας Κίνας, υποστηρίζει σθεναρά τη θέση της Κίνας σε ζητήματα που σχετίζονται με τα βασικά της συμφέροντα όπως η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Σιζάνγκ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και υποστηρίζει σταθερά την Κίνα στην επίτευξη πλήρους εθνικής επανένωσης.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ.

Μετά τις συνομιλίες, οι δύο αρχηγοί κρατών παρακολούθησαν από κοινού την υπογραφή διμερών εγγράφων συνεργασίας σε διάφορους τομείς, που περιλαμβάνουν το σχέδιο για την προώθηση της συνεργασίας για την από κοινού οικοδόμηση της πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου, την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία, και την καραντίνα.

Οι δύο πλευρές εξέδωσαν επίσης κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.