Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των BRICS

116

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι παρευρέθηκε τη Δευτέρα στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των BRICS στη ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ.

Ο Γουάνγκ, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σημείωσε ότι τον περασμένο χρόνο, η συνεργασία των BRICS ήταν αξιοσημείωτη, ταχεία και ισχυρή.

Σημειώνοντας την αχαλίνωτη πολιτικοποίηση και τιτλοποίηση των οικονομικών ζητημάτων και τις αυξανόμενες μονομερείς κυρώσεις και τα τεχνολογικά εμπόδια στον σημερινό κόσμο, ο Γουάνγκ κάλεσε τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν την τάση της ιστορίας, να σταθούν στο πλευρό της δικαιοσύνης και να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι μεγαλύτερες BRICS πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες και δράσεις, είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η στρατηγική σημασία και οι πολιτικές επιδράσεις των μεγαλύτερων BRICS θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως για να γίνει η BRICS ένας νέος τύπος πολυμερούς μηχανισμού συνεργασίας που θα βασίζεται στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα είναι ανοιχτός και χωρίς αποκλεισμούς για τον κόσμο.

Ο Γουάνγκ ζήτησε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην πολυμέρεια για ένα νέο σχέδιο για τη μελλοντική παγκόσμια ανάπτυξη· σθεναρή ενίσχυση της αποφασιστικότητας για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας για την παροχή νέας υποστήριξης για την πολιτική επίλυση καυτών θεμάτων· και προσήλωση στην αρχική φιλοδοξία των BRICS για ανοιχτό χαρακτήρα, χωρίς αποκλεισμούς, για συνεργασία που θα ωφελήσει όλους για την ανύψωση ρεαλιστικής συνεργασίας σε νέα ύψη.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σε βάθος για τη συνεργασία BRICS και τα διεθνή και περιφερειακά καυτά ζητήματα. Όλα τα μέρη μίλησαν με θετικά λόγια για τον σημαντικό ρόλο του μηχανισμού BRICS και τα επιτεύγματα της επέκτασης των μελών του. Συμφώνησαν ότι η ένταξη περισσότερων χωρών στις BRICS έχει επιταχύνει τη διαδικασία της παγκόσμιας πολυπόλωσης και έχει προωθήσει μια πιο δίκαιη διεθνή τάξη. Εξέφρασαν επίσης υποστήριξη για τη δημιουργία χωρών εταίρων.

Όλα τα μέρη κάλεσαν για προσήλωση στην πολυμέρεια, αντίθεση στη μονομερή προσέγγιση και τον προστατευτισμό, την προώθηση της μεταρρύθμισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, την ενίσχυση και τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και την αύξηση της φωνής και της εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών.

Όλα τα μέρη τόνισαν την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων και την υποστήριξη όλων των προσπαθειών που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση των κρίσεων.

Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS.