Με πανηγυρικό τρόπο ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ μεικτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της Chevron, με στόχο τα επικοινωνιακά σόου και την αλλαγή ατζέντας, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την απογοήτευση και την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας για την κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 880 μεικτά από τα 830 και θα διαμορφώνεται σε 742 καθαρά, με την ακρίβεια να καλπάζει και το κόστος διαβίωσης να είναι υψηλότερο από ποτέ.
Διευκρινίστηκε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους δημόσιους υπαλλήλους, όσους λαμβάνουν 19 διαφορετικά επιδόματα (γάμου, μητρότητας, ανεργίας κ.ά.), καθώς και έμμεσα το μέσο μισθό.
Όμως ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης, καθώς άγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και όσες οικογένειες έχουν ένα παιδί, θα δουν τον συντελεστή φορολογίας να υπερδιπλασιάζεται.
Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αύξηση του κατώτατου μισθού «σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει στην κοινωνία ένα μερίδιο της ανάπτυξης» ενώ παραδέχτηκε ότι οι ανακοινώσεις γίνονται για… επικοινωνιακούς λόγους αφού η πενιχρή αύξηση δεν ανακουφίζει τα ελληνικά νοικοκυριά; «Προφανώς δεν ανακουφίζει όσο θα θέλαμε όλες τις ανάγκες. Αναδεικνύει όμως τα σταθερά βήματα για τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν μας ικανοποιεί, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Πιστοποιεί όμως ότι παρά τις δυσκολίες με αυτή την πολιτική έχουμε αποτέλεσμα».
Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου στα 950 ευρώ το 2027.
Πανηγυρισμοί για την Chevron και επικοινωνιακά παιχνίδια
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σχολίασε τις πληροφορίες για το ενδιαφέρον της Chevron να κάνει έρευνες νότιας της Κρήτης, σε περιοχές ωστόσο που δεν σχετίζονται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Η αμερικανική πολυεθνική αναγνωρίζει έμπρακτα την ΑΟΖ στην περιοχή. Ενώ και η Λιβύη που πρόσφατα δημοπράτησε οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ ακολούθησε τη μέση γραμμή» δήλωσε υπενθυμίζοντας τις έρευνες που διεξάγει ήδη η Exxon Mobil. «Απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε πείσμα της κακόβουλης σπερμολογίας κάποιων, και ότι αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή» σχολίασε