Ο μοναδικός Τζόρνταν Πίτερσον

Γράφει ο Απόστολος Κρητικόπουλος*

Ο μοναδικός πολιτικός φιλόσοφος και ψυχολόγος Δρ.Τζόρνταν Πίτερσον, ο ίδιος που συμμετείχε ως «αντίπαλος» του αριστερού στοχαστή Σλάβοι Ζιζέκ στο ντημπέιτ του αιώνα που έγινε το 2019 στο Τορόντο, ήρθε στην χώρα μας και έδωσε μια ανεπανάληπτη ομιλία την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2022, σε ένα κατάμεστο γήπεδο με 3600 θεατές στο Γαλάτσι. Το ακούσαμε πουθενά ως γεγονός στα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Όχι, «θάφτηκε» περίτεχνα σε μια συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης μιας γνήσιας συντηρητικής και αντισυμβατικής ιδιοφυούς φωνής η οποία μας παρουσιάζει με τεράστια επίδραση και με  ωμή αλήθεια τα προβλήματα του μεταμοντέρνου τρόπου ζωής. Η ασφυκτική πλήρωση του σταδίου “Christmas Theater” όπου τα εισιτήρια ήταν τσιμπημένα (50 ευρώ και άνω!) με 3600 Έλληνες που διψούσαν να ακούσουν τον συμπαθέστατο Καναδό ψυχολόγο να μας ταξιδεύει στα μονοπάτια της διανόησης, μιλώντας σε οξφορδιανά Αγγλικά και χωρίς μετάφραση σε όλη του την ομιλία, είναι τρανή απόδειξη της τεράστιας αξίας του Πίτερσον. Αντίστοιχοι διανοητές της αριστεράς και του λιμπεραλισμού που έχουν έρθει στην Ελλάδα για -χωρίς εισιτήριο- ομιλία, δεν κατάφεραν να γεμίσουν ούτε μικρή αίθουσα σε βιβλιοπωλείο που τους φιλοξενούσε, παρόλη την αθρόα διαφήμιση που είχαν από τα ΜΜΕ.

Η ομιλία του εστιάστηκε σε μια θρησκευτική μάλλον αναζήτηση που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του (έχει έρθει και κοντά και στην Ορθοδοξία μας ως μελετητής!), και παραλλήλισε την Έξοδο της Παλαιάς Διαθήκης με την αέναη επαμφοτερίζουσα κατάσταση του ανθρώπου στο διάβα της ζωής του, μεταξύ χάους και τυραννίας, καθώς και την ισορροπία που οφείλει να έχει για να μην αυτοκαταστραφεί. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι πρέπει να είμαστε ενεργητικά και δραστήρια άτομα στην κοινότητά μας, και να προσπαθούμε να διευρύνουμε τα όριά μας προς όφελος όλων. Πολύ έμπειρος και ορμητικός ομιλητής, ιδιαίτερα πειστικός και με έξυπνη επιχειρηματολογία. Πολυεπίπεδες γνώσεις σε διάφορα γνωστικά πεδία, διασταυρωμένες και δουλεμένες σε ένα νέο ενδιαφέρον σύνολο μιας κοσμοθέασης με συντηρητικά χαρακτηριστικά και μια γεύση υπέρλογου μυστικισμού. Ο Πίτερσον μοιάζει με έναν εκσυγχρονισμένο προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης στον 21ο αιώνα.

Ως προβολή πάνω στην δική μου οπτική για τα προβλήματα του λαού μας, ο Πίτερσον μου δώρισε με την ομιλία του, την επιταγή να ασχολούμαστε ενεργά με τα θέματα της οικογενείας μας, της γειτονιάς μας, της ενορίας μας, της κοινότητάς μας, του Έθνους μας. Εύχομαι να ξαναέρθει σύντομα, για να μας ταξιδέψει σε νέα μονοπάτια με την διάνοιά του.


 

*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

(παρακάτω)

Δρ.Κρητικόπουλος Απόστολος

 

Ο Δρ. Απόστολος Κρητικόπουλος γεννήθηκε το 1974, είναι έγγαμος, με τρία παιδιά.

Είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον Τραπεζικό και Επενδυτικό χώρο ως Διευθυντής Τεχνολογίας.