Ο Μπλίνκεν καθησυχάζει τη Μόσχα: Το Κίεβο δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα πυραυλικά συστήματα εναντίον της Ρωσίας

313

Σε ένα κλίμα απειλών, που έχει καλλιεργήσει το Κρεμλίνο, η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Λίγες ώρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν απέκλεισε την αποστολή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαιώνει ότι η Ουκρανία δεν στοχεύσει σε ρωσικά εδάφη με νέα όπλα μεγάλης εμβέλειας.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχας που επέκρινε την προμήθεια των νέων αμερικανικών όπλων.

Λαβρόφ: Το Κίεβο ζητά προηγμένα πυραυλικά συστήματα για να μπλέξει τη Δύση στις εχθροπραξίες

Τα αιτήματα του Κιέβου προς τη Δύση για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξεύσεων αποτελούν «άμεση πρόκληση» με στόχο να παρασύρει άλλες χώρες στον πόλεμο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

«Υπάρχουν κίνδυνοι εμπλοκής τρίτων χωρών στη σύγκρουση», εκτίμησε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως «αυτό που απαιτεί το καθεστώς του Κιέβου, και μάλιστα τόσο κατηγορηματικά, από τους δυτικούς προστάτες του, πρώτον, ξεπερνά όλα τα όρια της ευπρέπειας και της διπλωματικής επικοινωνίας και δεύτερον, πρόκειται για μια άμεση πρόκληση που αποσκοπεί στην εμπλοκή της Δύσης στις εχθροπραξίες».

Ωστόσο, έκανε λόγο για «σημάδια λογικών εκτιμήσεων» από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα αιτήματα αυτά του Κιέβου. «Ακούσαμε σημάδια λογικών εκτιμήσεων από την Ουάσιγκτον, μεταφέραμε επανειλημμένα τη θέση μας για το θέμα αυτό μέσω των διαύλων που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας…» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ ανέφερε πως δεν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά της Ρωσίας με τη σταθερή προμήθεια σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές. «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν υπάρχουν προβλήματα με την εξασφάλιση σταθερού εφοδιασμού των παγκόσμιων αγορών με σιτηρά», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην έλλειψη ελεύθερης εξόδου από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί από τον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, επισήμανε πως η Τουρκία έχει συμφωνήσει να βοηθήσει στον καθαρισμό των λιμανιών από τις νάρκες.

ΗΠΑ: Στέλνουν πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία, αλλά όχι για πλήγματα στα ρωσικά εδάφη

Νωρίτερα σήμερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν προηγμένους εκτοξευτήρες ρουκετών για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι και για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους. Ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.

«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.