Ο Ουκρανικός “αλιγάτορας” στη μάχη εναντίον των Ρώσων – Το πανίσχυρο όπλο στο πεδίο μάχης

Το ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των Ουκρανών στρατιωτών κατά των ρωσικών δυνάμεων είναι ο «Aλιγάτορας«, ένα τυφέκιο ουκρανικής κατασκευής.

Το όπλο – τέρας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», έχει μήκος δύο μέτρων και βάρος 25 κιλών. Ο σχεδιασμός του «Snipex Alligator» περιλαμβάνει γεμιστήρα και σφαίρες 14,5 x 114χιλιοστών.

Πρόκειται για ένα τυφέκιο μεγάλης εμβέλειας το οποίο σχεδιάστηκε για να στοχεύει κινούμενους αλλά και σταθερούς στόχους όπως οχήματα, αντιαεροπροικά συστήματα και συστήματα επικοινωνίας, σταθμευμένα αεροσκάφη, οχυρωμένες αμυντικές θέσεις. Ο γεμιστήρας, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, είναι αποσπάσιμος και κρατάει πέντε σφαίρες πυρομαχικών.

Το τυφέκιο αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαιτήσεις ενός όπλου υψηλής ακριβείας. Το κλείδωμα της κάννης μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός περιστρεφόμενου μπουλονιού. Το ελεύθερο μέρος της κάννης, δηλαδή αυτό που αιωρείται, δεν δέχεται ανάκρουση όταν εκτοξεύεται η σφαίρα, εξασφαλίζοντας υψηλότερη ακρίβεια στα χτυπήματα.

Επιπλέον, διαθέτει μαξιλαράκι ανάπαυσης για το πρόσωπο του σκοπευτή με ρυθμιζόμενο ύψος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αριστόχειρα αλλά και δεξιόχειρα. Για να είναι πιο εύκολο στη χρήση, το τυφέκιο είναι εξοπλισμένο με πτυσσόμενο δίποδο.

Ο «Snipex Alligator» έκανε την παρθενική του εμφάνιση τον Ιούνιο του 2020 στο Facebook. Κι ένα χρόνο αργότερα, στις 2 Μαρτίου του 2021, το τυφέκιο υιοθετήθηκε επίσημα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.