Ο πορτοκαλί θησαυρός για γερή καρδιά και ανοσοποιητικό

Η πορτοκαλί κολοκύθα με τη γλυκιά γεύση είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό και η κατανάλωσή της ωφελεί την υγεία σε πολλά επίπεδα.

Η κολοκύθα διαθέτει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας (245 γραμμάρια) περιέχει:

    • Θερμίδες: 49
    • Λιπαρά: 0,2 γρ.
    • Πρωτεΐνες: 2 γρ.
    • Υδατάνθρακες: 12 γρ.
    • Φυτικές ίνες: 3 γρ.
    • Βιταμίνη Α: 245% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
    • Βιταμίνη C: 19% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
    • Κάλιο: 16% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
    • Χαλκό: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
    • Μαγγάνιο: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
    • Βιταμίνη Β12: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
    • Βιταμίνη Ε: 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
    • Σίδηρο: 8% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
    • Μικροποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος και αρκετών βιταμινών Β.

-Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

-Είναι πλούσια σε βήτα – καροτένιο ένα αντιοξειδωτικό, που είναι γνωστό για την ισχυρή αντικαρκινική του δράση. Οι κολοκύθες επίσης οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν.

-Μια κανονικά μερίδα κολοκύθας περιέχει το 4% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για τους χορτοφάγους και τους vegan.

-Ενισχύει την όραση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Α.

-Είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στη θεραπεία μολύνσεων, λοιμώξεων και ασθενειών. Το έλαιο κολοκυθόσπορου μάλιστα έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και καταπολεμά τις μυκητιάσεις.

-Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κάλιο, η κολοκύθα είναι ιδανική τροφή για την καρδιά, καθώς ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.