Η πορτοκαλί κολοκύθα με τη γλυκιά γεύση είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό και η κατανάλωσή της ωφελεί την υγεία σε πολλά επίπεδα.
Η κολοκύθα διαθέτει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας (245 γραμμάρια) περιέχει:
-
- Θερμίδες: 49
- Λιπαρά: 0,2 γρ.
- Πρωτεΐνες: 2 γρ.
- Υδατάνθρακες: 12 γρ.
- Φυτικές ίνες: 3 γρ.
- Βιταμίνη Α: 245% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Βιταμίνη C: 19% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Κάλιο: 16% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Χαλκό: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Μαγγάνιο: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Βιταμίνη Β12: 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Βιταμίνη Ε: 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Σίδηρο: 8% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Μικροποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος και αρκετών βιταμινών Β.
-Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
-Είναι πλούσια σε βήτα – καροτένιο ένα αντιοξειδωτικό, που είναι γνωστό για την ισχυρή αντικαρκινική του δράση. Οι κολοκύθες επίσης οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν.
-Μια κανονικά μερίδα κολοκύθας περιέχει το 4% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για τους χορτοφάγους και τους vegan.
-Ενισχύει την όραση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Α.
-Είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στη θεραπεία μολύνσεων, λοιμώξεων και ασθενειών. Το έλαιο κολοκυθόσπορου μάλιστα έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και καταπολεμά τις μυκητιάσεις.
-Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κάλιο, η κολοκύθα είναι ιδανική τροφή για την καρδιά, καθώς ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.