Ο ΠΟΥ κατηγορεί τον Έλον Μασκ για fake news – «Καμία χώρα δεν μας εκχωρεί εξουσίες»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη (23.3.2023) τον Έλον Μασκ, χωρίς να τον κατονομάσει ωστόσο, για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με την αντίδραση του μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του Twitter για το προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση των πανδημιών.

Ο Έλον Μασκ κάλεσε τις χώρες «να μην εκχωρήσουν την εξουσία τους» στον ΠΟΥ, με αφορμή το προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση των πανδημιών. Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για fake news.

«Η δήλωση σύμφωνα με την οποία η συμφωνία θα εκχωρήσει εξουσίες στον ΠΟΥ είναι απλούστατα λανθασμένη. Είναι fake news» δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους, χωρίς να κατονομάσει τον Έλον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης του Twitter σχολίαζε στους 132 εκατ. ακόλουθούς του το βίντεο που είχε αναρτήσει ο ακροδεξιός Αυστραλός γερουσιαστής Μάλκολμ Ρόμπερτς για τον ΠΟΥ.

«Οι χώρες δεν εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στον ΠΟΥ. Η Συμφωνία για τις Πανδημίες δεν θα το αλλάξει αυτό. Η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις πανδημίες. Θα μας βοηθήσει να προστατεύουμε καλύτερα τους ανθρώπους, είτε ζουν σε πλούσιες είτε σε φτωχές χώρες», απάντησε με τη σειρά του ο Γκεμπρεγέσους.

«Εάν κάποιος πολιτικός ή επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε έχει μπερδευτεί για το τι είναι και τι δεν είναι η συμφωνία για τις πανδημίες, θα χαρούμε πολύ να τη συζητήσουμε και να την εξηγήσουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ και διαβεβαίωσε ότι «οι χώρες και μόνον αυτές θα αποφασίσουν τις θα λέει η συμφωνία» και «θα την θέσουν σε εφαρμογή σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους».

Η μόνιμη διαμαρτυρία του ΠΟΥ για τα fake news
Αφότου εμφανίστηκε η νόσος της COVID-19, πριν από τρία και πλέον χρόνια, ο ΠΟΥ διαμαρτύρεται για την παραπληροφόρηση και τα fak news γύρω από την πανδημία.

Κατά καιρούς, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει δεχτεί ευθέως επιθέσεις, με κάποιους σχολιαστές να την κατηγορούν ότι επιδιώκει να αποσπάσει από τις κυβερνήσεις την εξουσία τους αναφορικά με τη χάραξη πολιτικής για θέματα υγείας.

Οι κατηγορίες εντάθηκαν αφότου ξεκίνησαν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών μελών για τη νέα συμφωνία σχετικά με τον χειρισμό και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.

Οι 194 χώρες-μέλη του ΠΟΥ λαμβάνουν αποφάσεις για την πολιτική υγείας και τον προϋπολογισμό του Οργανισμού στις ετήσιες συνελεύσεις τους, όπου εκπροσωπούνται από τις κυβερνήσεις τους.

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο του 2024 και κάλεσε τις χώρες να «πάρουν μαθήματα από αυτήν την πανδημία» για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Η νέα συμφωνία κρίθηκε αναγκαία επειδή η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την Covid-19 και κάποιες χώρες, όπως και ο ίδιος ο ΠΟΥ, κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν πολύ να αντιδράσουν και δεν έδειξαν αλληλεγγύη η μία στην άλλη.