Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Αξίζει να προσπαθήσουμε για μια λύση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Θετικός στην προοπτική εξεύρεσης μια λύσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αμοιβαίο δανεισμό εκθεμάτων εμφανίζεται και πάλι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Σε άρθρο του στο συντηρητικό βρετανικό περιοδικό The Spectator, αρθρογράφος του οποίου είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Ιανουάριο υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πήρε νόμιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Όσμπορν επανέρχεται στην πρότασή του για μια αμοιβαία επωφελή – “win win” συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά χωρίς μόνιμη επιστροφή.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου σημειώνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα: «Μερικοί, όπως εκείνος ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρων, πίστευαν ότι δεν έπρεπε ποτέ να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο τα έχουν θαυμάσει δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι και πιστεύω ότι παίζουν ζωτικό ρόλο στην αφήγηση της ολοκληρωμένης ιστορίας της κοινής μας ανθρώπινης ιστορίας».

Ο Όσμπορν, που έχει συναντηθεί για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται στο άρθρο του, στις συζητήσεις με την Αθήνα: «Εμείς, τα μέλη του Δ.Σ., διερευνούμε με τους Έλληνες εάν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η 200χρονη διαμάχη, ώστε τα Γλυπτά να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, ενώ θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μπορούν να βρουν νέο κοινό εδώ. Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει δηλώσεις που έκανε στις αρχές Μαρτίου ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο διότι το Βρετανικό Μουσείο «αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου πνεύματος» κι αν επιστραφούν στην Ελλάδα «τότε θα μείνει ένα τεράστιο κενό σε αυτή την αφήγηση».

«Διάβασα αυτή την εβδομάδα ότι ένας άλλος ρομαντικός, ο Μπόρις Τζόνσον, ανησυχεί για αυτό», γράφει ο Όσμπορν. «Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο ίδιος Μπόρις που κάποτε είχε γράψει σε μια στήλη ότι “οι λόγοι που αποσπάστηκαν ήταν σωστοί. Οι λόγοι επιστροφής τους όμως είναι ακόμα καλύτεροι. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα έπρεπε να εγκαταλείψουν αυτή την ενοχική κουλτούρα του αλκοολικού βορρά και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: στη χώρα του λαμπερού φωτός, στη γη του Αχιλλέα, “στα σκιερά βουνά και στη θάλασσα που αντηχεί”». Πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικοί Μπόρις», καταλήγει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.