Ο πρώην πρόεδρος του Περού Τολέδο καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά

146

Το δικαστικό σώμα του Περού καταδίκασε τη Δευτέρα (21/10) τον πρώην πρόεδρο Αλεχάντρο Τολέδο, ο οποίος ήταν στο αξίωμα από το 2001 έως το 2006, σε 20 χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση αφού τον έκρινε ένοχο για βαριά συμπαιγνία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο Odebrecht περίπτωση.

Η απόφαση λήφθηκε από το δεύτερο συλλογικό δικαστήριο του Εθνικού Ανώτατου Δικαστηρίου, καθιστώντας τον Τολέδο τον πρώτο από τους τέσσερις πρώην προέδρους που ερευνήθηκαν που θα οδηγηθούν στη φυλακή στην υπόθεση Odebrecht, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας και δωροδοκίας στη Λατινική Αμερική.

Ο 78χρονος πρώην πρόεδρος εκδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του περασμένου έτους για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για φερόμενη δωροδοκία 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την Odebrecht, μια βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία, σε αντάλλαγμα για μια κυβερνητική σύμβαση για την κατασκευή του Interoceanic. Εθνική οδός που συνδέει το Περού με τη Βραζιλία.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης, ο Τολέδο επέμεινε ότι ήταν “αθώος”, λέγοντας ότι “δεν έκανα ποτέ καμία συμφωνία με τον κ. (Χόρχε) Μπαράτα, πρώην επικεφαλής της Odebrecht στο Περού.