Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί Κικίλια και Αρμουμανέα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

535

Μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας το ΒΗΜΑ της Κυριακής σχετικά με παράλληλες πλατφόρμες καταγραφής κρουσμάτων και ελλιπή ενημέρωση των μελών της Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το θέμα..

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η έρευνα που θα γίνει απ’ όλες τις πλευρές, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στο θέμα των τεστ , θέμα το οποίο είχε αναδείξει ιδιαίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα…

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα φέρνουν ως παράδειγμα την Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά στην συμπρωτεύουσα αν αποδειχθεί ότι οι αρμόδιοι είχαν δώσει λάθος νούμερα στην επιτροπή.

Προς επίρρωση των όσων λένε αναφέρονται σε όσα είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής Άλκης Βατόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη , ο οποίος περιέγραψε τα κενά που υπάρχουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και τη «διαρχία» που παρατηρείται ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία.

Ο Άλκης Βατόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η επιτροπή «κυρίως μετά το καλοκαίρι ενημερώνεται μια φορά την εβδομάδα με αρκετά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, την προϊσταμένη της επιδημιολογικής επιτήρησης, Κ. Κοντοπίδου. Και ο κ. Τσιόδρας μας δίνει δεδομένα», ανέφερε ενώ παρατήρησε ότι το παράλληλο που υπάρχει συνίσταται το ότι η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ ανήκουν σε υπουργεία τα οποία είναι δύσκολο να συνεργαστούν. «Αυτών των υπηρεσιών προΐστανται υπουργεία. Και το να συνεργαστούν και δύο υπουργεία δεν είναι εύκολο» είπε με έμφαση .

Αλλά και η καθηγήτρια της ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού ζήτησε την δήμευση και δημοσιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας ενώ αναφερόμενη στην υπόθεση είπε πως «στα τεστ κορωνοϊού προστέθηκε μία ανισότητα: μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά στα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία».

«Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι», προσέθεσε.