Ο Τσαβούσογλου θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

221

Μετά την χθεσινή ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, ομιλία του Πρωθυπουργού της χώρας μας, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με μέλη της τουρκοαμερικανικής κοινότητας στο Türkevi, στο Μανχάταν και έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έγιναν αναφορές στους διαχρονικά στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, το καθήκον αμφοτέρων να υπερασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη, την άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας έναντι του Ρώσου εισβολέα, αλλά και αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία χωρίς να την κατονομάζει τόσο για την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, όσο και την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα Μilliyet χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την 51η πολιτεία των ΗΠΑ και η εφημερίδα Sabah υποστήριξε πως η Ελλάδα πάλι προσπαθεί να δημιουργήσει προβοκάτσια.

Εκτενές δημοσίευμα της hurriyet, αναφέρθηκε μέχρι και στο τι έφαγαν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, αστειεύτηκε λέγοντας “Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος”, και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι είναι καλύτερο το “Μπιδενάκης”.

“Όλοι επαινούν τον εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας”

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στην Τουρκική ομογένεια στην Αμερική, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις δυστυχώς γίνονται κοντά στην Τουρκία. Με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε: “Σε στιγμές όπως αυτές, το ηγετικό όραμα και η κοινή λογική είναι χρυσός. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας σε αυτές τις δύσκολες μέρες σύμφωνα με τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής υπό την ηγεσία του Προέδρου μας και της πολιτικής μας”.

“Από την Τουρκία μέχρι την Αφρική, από τη Μέση Ανατολή έως την Ευρώπη όλοι επαινούν τον εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία. Δεν εργαζόμαστε για να μπορούν οι άλλοι να μας επαινούν, αλλά στο να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις μια ανεξάρτητη πολιτική σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο Τσαβούσογλου συνέχισε ως εξής: “Είτε πρόκειται για χώρες είτε για διεθνείς οργανισμούς, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όλοι παίρνουν θέση και το ασκούν πίεση. Στη διπλωματία βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι πολύ ώριμη στάση. Όταν μια χώρα προσβάλλεται με την άλλη, ασκεί πίεση σε οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίζει και θέλει να διακόψει τις σχέσεις της με τη χώρα με την οποία έχει διακόψει τις σχέσεις της.

Μερικές φορές άλλες χώρες που έχουν ανάγκη από αυτές τις χώρες πρέπει να κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα κι αν δεν το θέλουν. Στα 7,5 χρόνια που βρίσκομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών, δεν δει να συμβαίνει συνέχεια αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία ποτέ δεν κατέφυγε σε τέτοιο δρόμο, αντίθετα, έκανε προσπάθειες να κερδίσει την εμπιστοσύνη- χτίζοντας βήματα για να συμφιλιωθούν οι χώρες, και να λυθούν τα προβλήματά τους”.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία συμβάλλει στην επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης όχι μόνο στις γειτονικές χώρες αλλά και στις χώρες που είναι μακριά από την χώρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι εργάζονται ενεργά για την επίλυση των κρίσεων από την Κολομβία έως τις Φιλιππίνες.

Εξηγώντας ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτό το θέμα.

Δηλώνοντας ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της Covid-19, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στις συναντήσεις που θα γίνουν στον ΟΗΕ και για τα δύο θέματα.

«Έχουμε δημιουργήσει έναν στρατηγικό μηχανισμό»

Δηλώνοντας ότι θα έχει επίσης διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου είπε:

“Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Η συνάντηση στη Ρώμη, η συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μπάιντεν, ήταν μια σημαντική συνάντηση από αυτή την άποψη. Δημιουργήσαμε έναν στρατηγικό μηχανισμό με την πρόταση του κ. Μπάιντεν. Σκοπός αυτού του μηχανισμού είναι να εργαστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις διμερείς μας σχέσεις και στην περιοχή, την επίλυση των θεμάτων στα οποία διαφωνούμε ή πώς μπορούμε να δράσουμε από κοινού σε αυτό το θέμα”.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς

Επισημαίνοντας ότι ειδικά οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, ο Τσαβούσογλου είπε: “Το εμπόριο ξεπέρασε τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, υπάρχει διαφορά περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων υπέρ μας, αλλά θέλουμε να το αυξήσουμε στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη, στο πλαίσιο των κρίσεων που ζει ο πλανήτης, θα συζητήσουμε με τις ΗΠΑ τον τρόπο με τον οποίο  μπορούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας”.

«Ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών φέτος»

Αναφερόμενος στην πρώτη συνάντηση με τις ΗΠΑ που έγινε σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα, και με αφορμή τη σημερινή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε: “Ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε συνάντηση στο επίπεδο ηγετών σε αυτό το πλαίσιο φέτος. Ελπίζω να μπορέσουμε να λύσουμε ή να μειώσουμε τα προβλήματα δουλεύοντας στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού και με γνώμονα τα αποτελέσματα. Μπορούμε επίσης να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας”.

«Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας περιπλέκεται κάθε μέρα»

Εξηγώντας ότι η Τουρκία καταβάλλει έντονη προσπάθεια να επιλύσει την Ρωσο-Ουκρανική κρίση, ο Τσαβούσογλου συνέχισε ως εξής:

“Αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Θα ήταν πιο εύκολο αν μπορούσε να είχε λυθεί στην αρχή, κάτι που προσπαθήσαμε σκληρά, αλλά κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Δυστυχώς, ο πόλεμος συνεχίζεται στην ανατολική Ουκρανία από τη μία πλευρά. Από την άλλη, βλέπουμε ότι αναβιώνει ο Ψυχρός Πόλεμος. Σίγουρα κάποια μέρα θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Ψυχρός Πόλεμος φαίνεται ότι να κρατάει περισσότερο. Σε αυτή τη διαδικασία, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί μια ορθολογική, ισορροπημένη και στρατηγική εξωτερική πολιτική και θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί υπό την ηγεσία του Προέδρου μας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία βλέπει ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, και ότι οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν πληρώσει το τίμημα γι’ αυτό.

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν είναι ένας τζογαδόρος που του αρέσει να εκμεταλλεύεται τις κρίσεις

Στα σχόλια του γερμανικού Τύπου, φιλοξενούνται απόψεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ασκήσει βέτο στις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, “Το βέτο της Τουρκίας όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών, αλλά θα είναι και ένα απροσδόκητο δώρο στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Έτσι, τίθεται το ερώτημα: Στο πλευρό ποιανού βρίσκεται ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος ακολουθεί μια αντιφατική ρωσική πολιτική; Η Τουρκία στην πραγματικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Δύσης, αλλά θέλει να καθορίσει η ίδια τις συνθήκες”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, “το λυπηρό είναι ότι ο εκβιασμός του Ερντογάν μπορεί να λειτουργήσει. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτύχει”.

Στο σχόλιο της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger, εξετάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια στο ΝΑΤΟ: “Παλεύοντας με πληθωρισμό ύψους 70%, η Τουρκία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του 2023. Εδώ η εθνικιστική ρητορική δεν θα αποφέρει κανένα όφελος”.

Η στάση του Ερντογάν επικρίνεται και στην Maerkische Oderzeitung: “Υπάρχει και το θέμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι γνωστός ως ένας τζογαδόρος που του αρέσει να εκμεταλλεύεται τις διεθνείς κρίσεις. Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι είναι σοβαρός στη δήλωσή του ότι θα εμποδίσει τη συμμετοχή βόρειων χωρών (να ΝΑΤΟ) με βέτο”.

Αναλυτής: Ο Ερντογάν επιδιώκει να λάβει ανταμοιβές για να άρει το βέτο

Ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να επιδιώκει να πάρει κάτι ως αντάλλαγμα για να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Aslı Aydıntaşbaş, ανώτερος συνεργάτης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Απειλώντας να εμποδίσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών επικαλούμενος την υποτιθέμενη αποτυχία τους να καταπολεμήσουν την κουρδική τρομοκρατία, ο Ερντογάν μπορεί να προσπαθεί να πιέσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να επιτρέψει στην Τουρκία να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή θα μπορούσε να αναζητά να λάβει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τη φιλοξενία Σύριων προσφύγων, όπως είπε ο Aydıntaşbaş σε άρθρο του στο ECFR τη Δευτέρα.

“Είναι απίθανο ο Ερντογάν να είχε έναν συγκεκριμένο στόχο πολιτικής στο μυαλό του, αλλά αναμφίβολα θα περιμένει να ανταμειφθεί για τη συνεργασία του, όπως έγινε στο παρελθόν”, υπογράμμισε.

Πηγή: ope.gr