Ο Τζανακόπουλος σαλπίζει υποχώρηση, άρον-άρον, αλλά με υφάκι

Αμήχανος εμφανίστηκε στο Press Room ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκινώντας την ενημέρωση των συντακτών με θέματα δευτερεύουσας επικαιρότητας – προφανώς προσπαθώντας να αποφύγει “με το καλημέρα” αναφορές στην υπόθεση Novartis. Ο λόγος είναι, ότι η κυβένρηση, μετά από ένα διήμερο φανφάρας και στοχοποιήσεων μέσω παράνομων διαρροών και αναπαραγωγής φημών και ενδεχομένως χαλκευμένων ειδήσεων, σήμερα εμφανώς αναδιπλώνεται. 

Όπως αναμενόταν, ο κος Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι  ο Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει τη Δευτέρα θα προτείνει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis – όμως, απέφυγε να πει ποια είναι αυτά τα πρόσωπα, που μέρες τώρα μας απαναλμαβάνουν οι κυβενρητικοί τελάληδες και ψιθυριστές. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, “θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της”. 

«Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδοθεί «σε κυνήγι μαγισσών», αλλά την ίδια στιγμή «δεν θα δείξει καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα». ‘Αλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε, δηλαδή.

Κάλεσε παράλληλα, τερματγίζοντας το κοντέρ της ξύλινης προβλεψιμότητας, όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της» – επιχειρώντας να βγει κι από πάνω, δηλαδή και να κατηγορήσει τη ΝΔ.

“Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλα καρτ”, είπε, βάλλοντας κατά του προέδρου της Ν.Δ. και των στελεχών της που, όπως είπε, «εκσφενδονίζουν απειλές» τις τελευταίες ημέρες «τελώντας σε πολιτικό πανικό».

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «κουκουλοφόρους που σύρουν στη λάσπη το δημόσιο βίο της χώρας» ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο, έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη και τη διεθνή νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή» επεσήμανε, μη λέγοντας τελικά πιποτα για την ταμπακιέρα και δίνοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης που αφού επί δυο μέρες αμόλησε όλα της τα σκυλιά να τρομοκρατούν δικαίους και αδίκους, τώρα θυμίζει τον λαγό, που “λέει και καμιά …βλακεία για να περάσει η ώρα”.

Πληροφορίες, ότι κέντρα των ΗΠΑ, που δέχτηκαν να παράσχουν βοήθεια στην διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών επί του ελληνικού σκέλους του διεθνούς σκανδάλου Novartis, εξέφρασαν έντονη ενόχληση στην ελληνική κυβέρνηση για μια τσπατσουλιά κι έναν αντιδημοκρατικό ερασιτεχνισμό, που εκθέτει τελικά την ίδια την υπερατλαντική υπερδύναμη, ελέγχονται ως ανεπιβεβαίωτες…