Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν δείχνει πρόθεση να προσέλθει σε διάλογο.
Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), τόνισε ότι η Ρωσία «δεν επιδιώκει την ειρήνη» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους, επισημαίνοντας παράλληλα την αποστασιοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ευρώπη.
Ξεκαθάρισε ότι καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην της.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ρωσικό πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως παράλογη και επικίνδυνη, σημειώνοντας ότι αντανακλά την επιθετική προσέγγιση της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών Αρχών, η Μόσχα σχεδιάζει τη συγκρότηση 50 μεραρχιών και νέων στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες αριθμητικά υπερτερούν πολλών ευρωπαϊκών στρατών.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στη Λευκορωσία υπό το πρόσχημα στρατιωτικών γυμνασίων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στραφούν εναντίον της Ουκρανίας ή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με τρεις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, έχει μετατραπεί σε προπύργιο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Υπενθύμισε ότι και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 ξεκίνησε υπό την κάλυψη στρατιωτικής άσκησης και υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης κοινών ευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Δεν αρκεί απλώς η αύξηση των αμυντικών δαπανών.
»Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη υπεράσπισης της πατρίδας τους.
»Αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να διασφαλίσουν την ειρήνη σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε.
Όσον αφορά το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν και σημείωσε πως δεν υπάρχει ομοφωνία υπέρ της Ουκρανίας εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στις πιθανότητες αποτροπής μιας νέας ρωσικής επίθεσης, υποστήριξε ότι αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές, αλλά τόνισε πως η Ουκρανία χρειάζεται μια ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη, συγκρίσιμη με εκείνη της Ρωσίας, η οποία αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες.
«Για να γίνει αυτό, απαιτούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι, πραγματικά χρήματα», υπογράμμισε, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Πόσα ακόμα πραγματικά χρήματα θέλει ο άπληστος Ζελένσκι;
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
ΗΠΑ: Έχουν παράσχει συνολικά πάνω από 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία από το 2022 έως το 2025.
Η βοήθεια περιλαμβάνει προηγμένα οπλικά συστήματα, οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας.
ΕΕ και κράτη-μέλη: Έχουν συνεισφέρει πάνω από 88 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 95 δισεκατομμύρια δολάρια, καλύπτοντας στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστικά προγράμματα.
Δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία: Περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα έχουν δεσμευτεί από δυτικές χώρες, με συζητήσεις για πιθανή χρήση τους στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Πηγή: tribune.gr