Οφέλη και παρενέργειες από την τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού

1059

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Το πράσινο τσάι μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή, πολλοί είναι όμως αυτοί που διστάζουν να υιοθετήσουν την τακτική κατανάλωσή του επειδή το θεωρούν μη ασφαλές και αναποτελεσματικό.

Παρά την ευρεία κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ελάχιστες έρευνες εξηγούν τις πιθανές επιπτώσεις του.

Βοηθά στην καύση λίπους: Μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξάνει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος κατά 17%. Το πράσινο τσάι περιέχει ενώσεις, όπως οι κατεχίνες, που μπορούν να μειώσουν το σωματικό βάρος και να συμβάλλουν στη διατήρηση των χαμένων κιλών.

Προλαμβάνει ασθένειες: Μια πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού, το γαλλικό άλας της επιγαλλοκατεχίνης-3, αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, τον προστάτη και τους πνεύμονες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλει επίσης στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Περιέχει πολλή καφεΐνη: Τα 230ml πράσινου τσαγιού περιέχουν τουλάχιστον 35mg καφεΐνης. Κάποιος που πίνει 3-6 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού καθημερινά λαμβάνει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, η οποία συνδέεται με άγχος, προβλήματα του πεπτικού, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές του ύπνου.

Κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) και οι τανίνες του πράσινου τσαγιού, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών. Το τσάι μειώνει επίσης την απορρόφηση σιδήρου.

Δεν έχει μακροπρόθεσμη επίδραση: Για να επωφεληθεί κανείς από το πράσινο τσάι πρέπει να το καταναλώνει συστηματικά. Οι αλλαγές που επιφέρει δε, όπως η απώλεια βάρους, είναι μικρές και βραχυπρόθεσμες. Το πράσινο τσάι πρέπει να θεωρείται μέρος μιας υγιεινής διατροφής και όχι βασικός παράγοντας αποτοξίνωσης και απώλειας βάρους.

Πηγή: Medical Daily