Χώρες στη Μέση Ανατολή χαιρέτησαν την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ελπίζοντας ότι η συμφωνία θα διευκολύνει την ευρύτερη αποκλιμάκωση στην περιοχή.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης ενέκρινε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης σχεδόν 14 μηνών που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη συνεχιζόμενη στη Λωρίδα της Γάζας που έχει σκοτώσει 44.282 Παλαιστίνιους από την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές αρχές, η σύγκρουση στο Λίβανο έχει σκοτώσει 3.823 ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους 15.859 μέχρι την Τρίτη. Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι οι βομβαρδισμοί της Χεζμπολάχ έχουν σκοτώσει 45 πολίτες τον περασμένο χρόνο και τουλάχιστον 73 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί εν μέσω των επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο.
Σε τηλεοπτική ομιλία μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προέτρεψε το Ισραήλ «να δεσμευτεί πλήρως στο ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός, να αποσυρθεί από όλες τις περιοχές και τις τοποθεσίες που έχει καταλάβει και να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 συνολικά.»
Σύμφωνα με την εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη στις 4:00 π.μ. τοπική ώρα (02:00 GMT), ο λιβανέζικος στρατός θα αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής κοντά στα σύνορά του με το Ισραήλ τις επόμενες 60 ημέρες. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τα στρατεύματά του από την περιοχή και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σε απάντηση στην κατάπαυση του πυρός, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση ότι «η συμφωνία θα συμβάλει στην έναρξη ενός σταδίου αποκλιμάκωσης στην περιοχή με την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του λιβανικού στρατού στο νότιο Λίβανο. και επεκτείνοντας τον έλεγχό της σε όλα τα Λιβανέζικα εδάφη».
Θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την ανάσχεση της ισραηλινής «επιθετικότητας» στη Γάζα, ανέφερε η δήλωση, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα, απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους και τερματισμό των αδικαιολόγητων παραβιάσεων στη Δυτική Όχθη.
Ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση και η αποκατάσταση δικαιωμάτων αντί για τη στρατιωτική λύση μπορούν να διευθετήσουν τις κρίσεις στην περιοχή».
«Χαιρετίζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την καθιέρωση εκεχειρίας στον Λίβανο και ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα είναι μόνιμη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας τη δέσμευση της Τουρκίας να στηρίξει τις προσπάθειες που προωθούν τη σταθερότητα και την ετοιμότητά της να υποστηρίξει «την εγκαθίδρυση εσωτερικής ειρήνης στον Λίβανο».
«Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να συμμορφωθεί πλήρως με την κατάπαυση του πυρός και να παράσχει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε στον Λίβανο», ανέφερε.
«Δράττουμε αυτή την ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε ότι για να διασφαλιστεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, πρέπει να κηρυχτεί μια μόνιμη και συνολική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθετικές του πολιτικές», πρόσθεσε.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανέφερε σε δήλωση ότι ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός θα συμβάλει στον τερματισμό της βίας, της καταστροφής και του πόνου που αντιμετωπίζει ο λιβανέζικος λαός, τονίζοντας τη συνεχή υποστήριξη του Ιράκ προς την κυβέρνηση και το λαό του Λιβάνου και την πρόθεσή του να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Σημειώνοντας τη σημασία της εντατικοποίησης των παγκόσμιων προσπαθειών για την αποφυγή νέας κλιμάκωσης, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να λάβει σοβαρά και επείγοντα μέτρα για να σταματήσει τις συνεχιζόμενες σφαγές και επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Λιβάνου σε ανακοίνωσή του, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «αποφασιστική» υποστήριξη του Ιράν προς την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος κατά της Γάζας και του Λιβάνου.
Σε μια δήλωση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι το βασίλειο εκτιμά όλες τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτό το θέμα.
Σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία ήλπιζε ότι η εκεχειρία θα οδηγούσε στην πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701 και στην ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.
Η παλαιστινιακή προεδρία είπε ότι ελπίζει ότι αυτό το βήμα «θα βοηθήσει να σταματήσει η βία και η αστάθεια από την οποία υποφέρει η περιοχή ως αποτέλεσμα των ισραηλινών πολιτικών που οδηγούν την περιοχή σε μια συνολική έκρηξη».
Η Προεδρία τόνισε επίσης την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητά μια «άμεση, συνολική και ενδελεχή» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να επιτρέψει στο κράτος της Παλαιστίνης να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του εκεί.
Η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση της συμφωνίας.
“Θα συνεργαστούμε με όλους τους σχετικούς εταίρους για την εφαρμογή της παύσης των εχθροπραξιών. Θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας και έχουμε ήδη αρχίσει να προσαρμόζουμε τις δραστηριότητές μας στη νέα κατάσταση, δήλωσε η UNIFIL.
Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο Ιμράν Ρίζα φέρεται να είπε ότι η κατάπαυση του πυρός προσφέρει “μια αναγκαία ανακούφιση και ελπίδα για τους αμάχους που έχουν υπομείνει πάνω από ένα χρόνο τεράστιας ταλαιπωρίας”.
Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση και τους εταίρους του Λιβάνου βοηθώντας όλους τους πληγέντες πληθυσμούς, αυτούς που έχουν εκτοπιστεί, καταφύγια σε συλλογικά καταφύγια ή παραμένοντας σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις, τόνισε ο Ρίζα.