Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού

595

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και προλαμβάνει την γνωστική εξασθένιση, ενώ οι ευεργετικές του ιδιότητες δεν περιορίζονται σε αυτά.

Πιο οργανωμένες περιοχές του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση καλύτερη γνωστική λειτουργία έχουν οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά τσάι συγκριτικά με εκείνους που δεν καταναλώνουν αυτό το ρόφημα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) που δημοσιεύθηκε στο Aging.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε την ανακάλυψη αυτή μετά από εξετάσεις νευροαπεικόνισης σε 36 ηλικιωμένους ανθρώπους.

«Τα αποτελέσματα προσφέρουν τα πρώτα στοιχεία για τη θετική συμβολή του τσαγιού – είτε πράσινου, είτε μαύρου, είτε τύπου ουλόνγκ – στην εγκεφαλική δομή και δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή του έχει προστατευτική επίδραση από την εγκεφαλική φθορά», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας και επίκουρος καθηγητής Feng Lei.

Τα οφέλη από την συχνή πρόσληψη τσαγιού

Βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξαν προηγούμενες έρευνες και έδειχναν ότι το τσάι έχει θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία οι ερευνητές εξέτασαν τις άμεσες επιδράσεις του τσαγιού στα εγκεφαλικά δίκτυα. Στην έρευνα συμμετείχαν 36 ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών και συλλέχθηκαν δεδομένα για την υγεία, τον τρόπο ζωής και την ψυχολογική τους ευεξία. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε νευροψυχολογικά τεστ και μαγνητικές τομογραφίες (MRI).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των τεστ, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν τσάι, είτε πράσινο, είτε μαύρο, είτε τύπου ουλόνγκ, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για περίπου 25 χρόνια είχαν και πιο ενεργές συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου.

«Σκεφτείτε τις περιοχές του εγκεφάλου ως προορισμούς, και τους συνδέσμους μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών ως δρόμους. Όταν ένα οδικό δίκτυο είναι καλύτερα οργανωμένο τότε η κίνηση των οχημάτων και των επιβατών είναι πιο αποτελεσματική. Ομοίως, όταν οι σύνδεσμοι μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου είναι καλύτερα δομημένοι, η επεξεργασία των πληροφοριών μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά», εξήγησε ο Δρ. Feng και πρόσθεσε πως «έχουμε δείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι οι άνθρωποι που πίνουν τσάι έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία συγκριτικά με αυτούς που δεν το προτιμούν. Τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης στηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματα δείχνοντας τις θετικές επιδράσεις της συχνής κατανάλωσης τσαγιού στην εγκεφαλική λειτουργία».

Καθώς η γνωστική απόδοση και η εγκεφαλική δομή σχετίζονται λεπτομερώς, χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί το πώς οι λειτουργίες όπως η μνήμη επηρεάζονται από τις εγκεφαλικές διαδρομές και οι πιθανές παρεμβάσεις φροντίζουν για τη διατήρηση της καλής γνωστικής λειτουργίας κατά τη γήρανση. Ο Δρ. Feng και η ομάδα του σχεδιάζουν να εξετάσουν επίσης τις επιδράσεις του τσαγιού καθώς επίσης και τους βιοδραστικούς παράγοντες που περιέχει και μπορούν να συμβάλουν στη γνωστική φθορά.