Οι γιατροί του Δημοσίου απορρίπτουν το Νομοσχέδιο Γκάγκα και ξεκινούν απεργίες

268

Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης (23.11.2022) το υπουργείο Υγείας, προκαλεί αντιδράσεις στους γιατρούς του Δημοσίου, οι οποίοι δηλώνουν ότι το απορρίπτουν ομόφωνα.

Ειδικότερα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ανοίξει «επικίνδυνες κερκόπορτες» στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

«Εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς θα εκτελούν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ομόφωνα, η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, που συνεδρίασε την Τετάρτη 23/11/22.

Οι γιατροί του Δημοσίου απέρριψαν ομόφωνα, στο σύνολο του, το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπως λένε οι ίδιοι.

Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή, όπως υποστηρίζουν, το οποίο «ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα», όπως λένε.

Οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει οι γιατροί του ΕΣΥ να υπογράψουν νέες συμβάσεις που θα τους δίνουν το δικαίωμα ιδιωτικού έργου και τήρησης ιδιωτικού ιατρείου.

«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα «τρέχουν» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», σημειώνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, «ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων», ενώ οι αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαν στους μισθούς τους από το 2012, αλλά και «δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ».

Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται και ζητούν από την κυβέρνηση να το αποσύρει συνολικά! Ταυτόχρονα, ξεκινούν και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις:

24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.
Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά
Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.