Οι Μπαλούχοι κήρυξαν ανεξαρτησία από το Πακιστάν εν μέσω εντάσεων

464

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος των Μπαλούχων [ή Βαλούχων], Μιρ Γιαρ Μπαλόχ, προχώρησε σε μια ιστορική διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Πακιστάν, καθώς η καταστολή του κινήματός του εντείνεται και οι επιθέσεις του Στρατού Απελευθέρωσης των Μπαλούχων (BLA) κατά του πακιστανικού στρατού κλιμακώνονται.

Στις 14 Μαΐου, μέσω αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο «Χ», ο Μιρ Γιαρ κήρυξε την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας ότι η διακήρυξη του 1947, μετά την αποχώρηση των Βρετανών, παραμένει έγκυρη.

Παράλληλα, απευθύνθηκε στην Ινδία, ζητώντας τη δημιουργία πρεσβείας των Μπαλούχων στο Νέο Δελχί, και στον ΟΗΕ, απαιτώντας την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων και την αποχώρηση του πακιστανικού στρατού από το Μπαλουχιστάν.

Η διακήρυξη για τη δημιουργία μιας «Δημοκρατικής Δημοκρατίας του Μπαλουχιστάν» συνοδεύτηκε από τη δημοσίευση του «Χάρτη Απελευθέρωσης του Μπαλουχιστάν», ενός προτεινόμενου συντάγματος που οραματίζεται ένα κοσμικό κράτος με ίση συμμετοχή των γυναικών στην διακυβέρνηση, υποχρεωτική εκπαίδευση και ισότιμη πρόσβαση σε υγεία, εκπαίδευση και δημόσιες θέσεις εργασίας.

Ο Μιρ Γιαρ έχει επανειλημμένα ζητήσει την υποστήριξη της Ινδίας, εκφράζοντας ανοιχτά την πεποίθησή του ότι ο ινδικός στρατός μπορεί να συντρίψει το Πακιστάν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ του κατεχόμενου Κασμίρ, όπου 26 Ινδοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους από οργάνωση που η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εξόπλισε και υποστήριξε.

Παράλληλα, ο BLA εντείνει τις επιθέσεις του κατά του πακιστανικού στρατού στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ηρώφ», με 78 επιθέσεις σε 58 τοποθεσίες στο Μπαλουχιστάν, σύμφωνα με αναφορές.

Στις 15 Μαΐου, το BLA δημοσίευσε βίντεο από επίθεση σε πακιστανικά στρατιωτικά οχήματα, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου.

Σε δελτίο Τύπου στις 11 Μαΐου, ο BLA κήρυξε μια «Νέα Τάξη», κατηγορώντας το Πακιστάν για υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων και πυρηνική αστάθεια, ενώ δήλωσε ότι θα συνδράμει την Ινδία επιτιθέμενος από τα δυτικά, με στόχο τη διάλυση του πακιστανικού κράτους.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι λειτουργεί ως όργανο της Ινδίας.

Η δυναμική του κινήματος των Μπαλούχων φαίνεται να ενισχύεται, με τον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σαχίντ Χακάν Αμπάσι, να παραδέχεται στις 6 Μαΐου ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο του Μπαλουχιστάν.

Το αν η Ινδία ή ο ΟΗΕ θα ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των Μπαλούχων παραμένει αβέβαιο, ωστόσο οι εξελίξεις αυτές αποτελούν κρίσιμο ορόσημο στον αγώνα τους για αυτοδιάθεση.

Με πληροφορίες από medyanews.net

Με ροζ χρώμα η περιοχή του Μπαλουχιστάν

Το Μπαλουχιστάν, γνωστό επίσης ως Βελουχιστάν (σπανιότερα: Μπαλοχιστάν, Βαλουχιστάν) (Γη των Μπαλούχων) είναι μια άνυδρη, ερημική και ορεινή περιοχή στο ιρανικό υψίπεδο στη νοτιοδυτική Ασία, βορειοδυτικά του Ινδικού Ωκεανού, κοντά στον Περσικό Κόλπο.

Κυρίως περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό Πακιστάν, το νοτιοανατολικό Ιράν και ένα μικρότερο τμήμα του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, στις επαρχίες Νιμρούζ, Χελμάντ και Κανταχάρ.

Το Μπαλουχιστάν συνορεύει με την περιοχή του Παστούν στα βόρεια, με τη Σιντ και το Παντζάμπ στα ανατολικά και το Ιράν στα δυτικά.

Στο νότο βρίσκεται η ακτή Μακράν, η Αραβική Θάλασσα και ο Κόλπος του Ομάν.

Το Μπαλουχιστάν πήρε το όνομά του από τις γηγενείς φυλές Μπαλούχων που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.

Μιλούν τα Βαλουχικά ως μητρική τους γλώσσα, καθώς και Μπραχούι και Περσικά ως δεύτερες γλώσσες.

Κοινότητες των Παστούν, Μπραχούι και άλλων φυλών βρίσκονται επίσης στο Μπαλουχιστάν, αλλά αυτές οι κοινωνικές ομάδες μιλούν τη δική τους μητρική γλώσσα. Στα αρχαία και στα βυζαντινά χρόνια ήταν γνωστό ως Γεδρωσία.

Οι Μπαλούχοι είναι ιρανικής καταγωγής εθνότητα, και ζουν κυρίως στην περιοχή Βαλουχιστάν, που βρίσκεται στο ακρότατο νοτιοανατολικό τμήμα του ιρανικού υψιπέδου, καταλαμβάνοντας τμήμα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, του νοτιοανατολικού Ιράν, και μικρότερο τμήμα του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, ενώ αριθμοί Βαλούχων κατοικούν και στην Αραβική Χερσόνησο και το Τουρκμενιστάν.

Ομιλούν κυρίως τη Βαλουχική γλώσσα (Μπαλόχι), κλάδο των Βορειοδυτικών Ιρανικών γλωσσών.

Περίπου το 50% του συνολικού πληθυσμού των Μπαλούχων ζει στην επαρχία Βαλουχιστάν του Πακιστάν, 40% αυτών στην επαρχία Σιντ του Πακιστάν, και ένας σημαντικός αριθμός στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν.

Αποτελούν περίπου το 3,6% του πληθυσμού του Πακιστάν, περίπου το 2% του Ιράν και περίπου το 2% του Αφγανιστάν.

Διαβιούν κυρίως σε ερημικές και ορεινές περιοχές. Είναι κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι, και χρησιμοποιούν τη γλώσσα Ούρντου ως λίνγκουα φράνκα για να επικοινωνούν με άλλες εθνότητες, όπως τους Παστούν (Pashtun) και Σίντι (Sindhis).

Πηγή: tribune.gr