Οι νέοι στην πολιτική

266

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Μαρτίου στο Σεράφειο κέντρο. Το Ευρωπαϊκό κόμμα φιλελεύθερων και δημοκρατών (ALDE party) σε συνεργασία με το Europe direct του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «οι νέοι στη πολιτική, ποιο το όραμα τους για το αύριο» δίνοντας σε νέους πολιτικούς την ευκαιρία να εκφράσουν τις ιδέες και τις θέσεις του γύρω από φλέγοντα ζητήματα της νεολαίας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Από την Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν ο Βασίλης Ξυπολυτάς, Γραμματέας Παραγωγικών ομάδων, και ο Μενέλαος Σπυράκος, μέλος της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, ενώ τον χώρο της κεντροαριστεράς εκπροσώπησαν ο Παύλος Χριστίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και η Βασιλική Σουλαδάκη, αναπληρώτρια τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος των ατομικών μελών του ALDE party στην Ευρώπη Θάλεια Ντόκα η οποία έθεσε και τις δυο πρώτες ερωτήσεις προτού περάσουν στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων, οι οποίοι κατά το πλείστων ήταν νέοι σε ηλικία.

Ο Παύλος Χριστίδης τόνισε πως  «Η ανανέωση δεν πρέπει να είναι μόνο ηλικιακή αλλά κυρίως ζήτημα ιδεών, εκφοράς πολιτικού λόγου και πρακτικών. Η ηθική είναι προσωπικό χαρακτηριστικό και δεν ανήκει ούτε σε κόμματα, ούτε σε συλλογικότητες, ούτε σε συγκεκριμένες ιδεολογίες.» Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η ακραία φτώχεια.»

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς υποστήριξε ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι αξιακό και πολιτιστικό και οι συνέπειες του αντανακλώνται στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Ερωτώμενος πως οι νέοι θα ξαναπλησιάσουν την πολιτική πρότεινε δυο τρόπους, ο πρώτος μέσω της σχολικής εκπαίδευσης, όπου υπάρχει μεγάλο κενό στην πολιτική εκπαίδευση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία μαθήματος για τον διαφωτισμό. Ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της υλοποίησης ενός πρωτότυπου συστήματος άμεσης δημοκρατίας όπου οι νέοι 18-30 θα μπορούν ηλεκτρονικά να ψηφίζουν θέματα που τους αφορούν. Τέλος ανέφερε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι αντιστρόφως ανάλογα με τον πληθυσμό και την έκτασης της, καθώς παρουσιάζονται σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η ναυτιλία και η γεωπολιτική της θέση.

Ο Μενέλαος Σπυράκος απαντώντας στις ερωτήσεις ανέφερε πως «Η οκταετής κρίση και η πρώτη φορά αριστεράς προσέφεραν δυο θετικά, πρώτον απομυθοποιήθηκε η αριστερά, δεν νομίζω πως υπάρχει πλέον κανένας Έλληνας που πιστεύει ακόμα πως οι αριστεροί είναι κάτι άγγελοι που θα κατέβουν από τον ουρανό και θα μας ταΐσουν μάννα και δεύτερον αποκάλυψαν τις θεσμικές αδυναμίες της δημοκρατίας μας. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το λιμενικό, ένα σώμα ασφαλείας, πήρε πολιτική θέση, είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα, επίσημα, στοιχεία από δημοκρατική συγκέντρωση πολιτών και βίντεο με αλλοιωμένα στοιχεία παίρνοντας επί της ουσίας πολιτική θέση, είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη αντί να διασφαλίζει την δημοκρατία ως οφείλει παίρνει πολιτική θέση. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.  Πρέπει να σηκώσουμε την ατζέντα της δημοκρατικής εμβάθυνσης. Πρέπει να θωρακίσουμε την δημοκρατία.» Και συνέχισε λέγοντας πως « Το χημικό, το πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ έχουν μετατραπεί σε παρασκευαστήρια μολότοφ και ορμητήρια των αναρχικών με την αστυνομία. Όλο αυτό δείχνει το μέγεθος της ασυδοσίας και απωθεί τους νέους από την πολιτική. Μπορεί η αμεσοδημοκρατία να μας φαίνεται ελκυστική αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην διολισθήσουμε από την δημοκρατία στην λαοκρατία.»

Ενώ με την σειρά της η Βασιλική Σουλαδάκη κατέθεσε τις δικές της σκέψεις λέγοντας πως «Η πολιτική αντιπαράθεση με τους όρους που γίνεται σήμερα είναι αποκρουστική και αντιαισθητική για τους νέους. Οι πολίτες πρέπει να ψάξουν και να επιλέξουν τα πρόσωπα και τα κόμματα που έχουν να τους προτείνουν το διαφορετικό. Ο κατακερματισμός των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες δεν θα διευκολύνει μόνο την πρόσβαση των νέων στην πολιτική αλλά θα ενισχύσει και την λογοδοσία των πολιτικών προς τους πολίτες». Τόνισε επίσης σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική πως « Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθούμε από την οικονομική επιθετικότητα της Κίνας».

Να ενημερώσουμε εδώ πως αυτή ήταν η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει το ALDE party στη  Ελλάδα με την συμμετοχή του Europe direct και θα φιλοξενήσουν νέους από διάφορους πολιτικούς χώρους.