Οι τροφές με τα περισσότερα τρανς λιπαρά που πρέπει να αποφεύγετε

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, όπως κάνουν και τα κορεσμένα λίπη, ταυτόχρονα όμως ρίχνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, η οποία προστατεύει από τις φλεγμονές και τις καρδιοπάθειες.

Ο λόγος που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη βιομηχανία τροφίμων είναι επειδή παρατείνουν τη διάρκεια των συσκευασμένων προϊόντων και βελτιώνουν την υφή τους.

Πλέον πολλοί κατασκευαστές τροφίμων έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την τεχνική της υδρογόνωσης, η οποία παράγει βλαβερά λιπαρά, συνεχίζουν ωστόσο να υπάρχουν σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

Μαργαρίνη: Προκειμένου να διατηρηθεί σε στέρεα μορφή, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν υδρογονωμένα έλαια, που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά ή και κορεσμένα λιπαρά. Καλό θα είναι να ελέγχετε τη συσκευασία για τα συστατικά που περιέχονται.

Έτοιμα προϊόντα ζύμης: Τυρόπιτες και άλλα έτοιμα προϊόντα αυτού του είδους που κυκλοφορούν στο εμπόριο, περιέχουν συνήθως υδρογονωμένα έλαια. Καλό θα είναι να ελέγχετε τα συστατικά τους, καθώς τα κατεψυγμένα περιέχουν συνήθως 2-5 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα.

Μπισκότα: Στην πλειοψηφία τους περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών ή υδρογονωμένων ελαίων. Ωστόσο, υπάρχουν και εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει μπισκότα χωρίς τρανς λιπαρά.

Τηγανητές ή επεξεργασμένες τροφές: Τα τρανς λιπαρά προκύπτουν μετά την προσθήκη υδρογόνου στα φυτικά έλαια. Καλό θα είναι, λοιπόν, να ρωτάτε σε τι λάδι έχουν τηγανιστεί οι τροφές που παραγγέλνετε. Ωστόσο, ακόμη και αν η απάντηση είναι σε «φυτικό λάδι», μπορεί να είναι υδρογονωμένο.

Παγωμένα και κρεμώδη ποτά: Κρεμώδεις καφέδες, smoothies και ζεστά ροφήματα, μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες τέτοιων λιπαρών, όπως βέβαια και τα παγωτά.

Παγωμένα και κρεμώδη ποτά: Κρεμώδεις καφέδες, smoothies και ζεστά ροφήματα, μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες τέτοιων λιπαρών, όπως βέβαια και τα παγωτά.