Οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας και της Αιγύπτου ζητούν δράση για τον τερματισμό των κρίσεων στη Μέση Ανατολή

247

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου τόνισαν ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση και οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευρυνθούν σε μια ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση.

Ο Hakan Fidan και ο Sameh Shoukry συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας το Σάββατο 20 Απριλίου για να συζητήσουν τις τρέχουσες περιφερειακές προκλήσεις και τις διμερείς σχέσεις.

«Οι συγκρούσεις, η ακατανοησία και η βία δεν πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο Shoukry σε κοινή διάσκεψη με τον Fidan. “Υπάρχει πιθανότητα να επεκταθεί η σύγκρουση. Η ένταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έχει αυξηθεί… Ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση”, σημείωσε.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η ένταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ απέσυρε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την «τραγική κατάσταση» στη Γάζα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παροχής βοήθειας στην περιοχή.

Ο Shoukry ζήτησε το άμεσο άνοιγμα έξι ισραηλινών διελεύσεων με τη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε παράλειψη συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Είναι πολύ σημαντικό να καθιερωθεί πρώτα μια κατάπαυση του πυρός και ο παλαιστινιακός λαός να λάβει την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται», σημείωσε.

Ο Fidan, από την πλευρά του, σημείωσε ότι όλα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμιες ρήξεις και να επεκταθούν τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική σφαίρα.

“Η διακοπή των αλυσίδων εφοδιαστικής και η άνοδος των τιμών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Για να περιοριστεί ο πολλαπλασιασμός των κρίσεων, τα προληπτικά μέτρα είναι επιτακτικά για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων στον πυρήνα τους”, είπε ο Τούρκος υπουργός.

«Προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι το τέλος της ισραηλινής κατοχής και η υλοποίηση της φόρμουλας της λύσης των δύο κρατών. Χωρίς αυτό το ψήφισμα, οι χθεσινές επιθέσεις από την Υεμένη, η σημερινή ένταση Ιράν-Ισραήλ, η πιθανότητα για έναν άλλο πόλεμο του αύριο και ο κίνδυνος εμφύλιων δυνάμεων της επόμενης μέρας. Η αναταραχή θα συνεχιστεί», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν επίσης τις βαθιές και εποικοδομητικές σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, τονίζοντας τον θετικό αντίκτυπό τους στην περιοχή.

“Είμαστε δεσμευμένοι στην εξύψωση των πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και ασφάλειας των σχέσεων μας σε ανώτερα πρότυπα. Οι ισχυροί μας δεσμοί θα συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής”, δήλωσε ο Shoukry.

Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Κάιρο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με στόχο να αναζωογονήσει τους δεσμούς με την Αίγυπτο μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποξένωσης.