ΟΗΕ: Η Ρωσία εκφοβίζει όσους είναι ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία

268

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατήγγειλε σήμερα τους «εκφοβισμούς» που υφίστανται στη Ρωσία οι αντίπαλοι του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τις διάφορες «μορφές λογοκρισίας» που ισχύουν στη χώρα.

Στη Ρωσία, «οι εκφοβισμοί, τα περιοριστικά μέτρα και οι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, που εκφράζουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, θέτουν σε κίνδυνο την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών, τις οποίες εγγυάται το σύνταγμα, ιδιαίτερα τα δικαιώματα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι», δήλωσε η προσωρινή Ύπατη Αρμοστής Νάντα Αλ-Νασίφ κατά την εναρκτήρια ομιλία της στην 51η σύνοδο του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Οι πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους, το μπλοκάρισμα των διαθέσιμων πόρων στο Ίντερνετ και οι άλλες μορφές λογοκρισίας είναι ασυμβίβαστες με τον πλουραλικσμό των μέσων ενημέρωσης και παραβιάζουν το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία», πρόσθεσε.

Η ίδια κάλεσε εξάλλου τη Μόσχα να «επανεξετάσει τα μέτρα που έλαβε για να επεκτείνει την ετικέτα του ‘ξένου πράκτορα’ στα πρόσωπα που θεωρεί πως βρίσκονται ‘υπό ξένη επιρροή’ και για να ποινικοποιήσει τις μη δηλωμένες επαφές με αντιπροσώπους κρατών, ξένων ή διεθνών οργανώσεων που θεωρείται ότι στρέφονται εναντίον της ‘ασφάλειας’ της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο πόλεμος της Ουκρανίας αναμένεται ότι θα εξετασθεί επανειλημμένα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα.

Το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων άρχισε ήδη το Μάιο μια έρευνα υψηλού επιπέδου για τις παραβιάσεις που διαπράττονται από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Οι ερευνητές θα καταθέσουν στο Συμβούλιο στις 23 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο αυξανόμενες πιέσεις ασκούνται για να ενδιαφερθεί το εν λόγω όργανο και για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρωσία, καθώς και για να δημιουργήσει μια θέση Ειδικού Εισηγητή.

Δεν είναι ωστόσο σίγουρο ότι οι δυτικές χώρες θα διατυπώσουν ένα σχέδιο απόφασης για το θέμα αυτό, επειδή φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν μια πλειοψηφία, καθώς τα κείμενα πρέπει να εγκριθούν από την πλειονότητα των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου.

Σχετικά με το θέμα αυτό, η Αλ-Νασίφ, η οποία είναι η προσωρινή Ύπατη Επίτροπος εν αναμονή της προσεχούς έλευσης στη Γενεύη του Αυστριακού Φόλκερ Τουρκ που διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα διάδοχος της Μισέλ Μπατσελέτ, δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη σύσταση στο Συμβούλιο, αφήνοντας τους διπλωμάτες να αποφασίσουν για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.