Τρίτη 02.06.2020

Eκδήλωση για τους Σεφαραδίτες Εβραίους από το Panorama Griego

Εκδήλωση αφιερωμένη στους Σεφαραδίτες Εβραίους διοργάνωσε το ισπανόφωνο τμήμα του διαδικτυακού περιοδικού της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Panorama Griego.

 Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι εκδιώχθηκαν τον 15ο αιώνα από την Ισπανία, η οποία τους έθεσε το αμείλικτο δίλημμα ή να ασπαστούν τον Καθολικισμό ή να φύγουν από τη χώρα. Έτσι, μετά το φευγιό τους, πλήθος Σεφαραδιτών Εβραίων εγκαταστάθηκαν σε πολλές χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη οι Σεφαραδίτες δημιούργησαν μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της διασποράς τους. Εκ μέρους του υπουργείου ΨΗΠΤΕ χαιρετισμό απεύθυνε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης. Ο κ. Ράλλης αναφέρθηκε «στον ρόλο -υποχρέωση της Πολιτείας για τη στήριξη και την ανάδειξη της μνήμης του λαού μας». «Ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή όπου η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η άκρα Δεξιά σηκώνουν στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο επικίνδυνα κεφάλι δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση την πολυτέλεια να προσχωρήσουμε στη λήθη, να απωθήσουμε ότι προηγήθηκε, στο όνομα μιας δήθεν βολικής σιωπής που θα εξυπηρετήσει τον στόχο μας να προχωρήσουμε μπροστά» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας. Ο Στέλιος Ράλλης καλωσόρισε την πρωτοβουλία του ισπανόφωνου διαδικτυακού περιοδικού της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Panorama Griego για τους Σεφαραδίτες Εβραίους, «μια πρωτοβουλία που ρίχνει γέφυρες και μας φέρνει κοντά και με τους φίλους μας Ισπανούς» όπως σημείωσε. Κλείνοντας, ο γγ ΨΗΠΤΕ είπε ότι «σήμερα που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, το μίσος προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά φωνή παντού στον κόσμο, σήμερα που οι σειρήνες της ακροδεξιάς προσπαθούν να μας παρασύρουν, το παρελθόν οφείλει να μας οπλίζει για το μέλλον και το μέλλον οφείλει να είναι δημοκρατικό». Μιλώντας για την κοινότητα των Σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στις δράσεις του δήμου για την ανάδειξη και διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς των Εβραίων, η οποία οδήγησε και στο παρελθόν τη Θεσσαλονίκη να αποκαλείται «η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

«Το παρελθόν δεν γυρίζει, αλλά μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από αυτό και να μας γίνει κτήμα η έννοια “ποτέ ξανά”» ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Σεφαραδίτες Εβραίοι αποτελούν καθοριστικό μέρος του Μεσογειακού πλούτου, δηλώνοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για την εκδήλωση – πρωτοβουλία του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, «η οποία αποτέλεσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το μωσαικό που συνθέτει τον πολιτισμό της Ελλάδας και όχι μόνο». Σε χαιρετισμό της, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες Αθήνας, Cristina Conde de Beroldingen Geyr, ανέφερε ότι «πεντακόσια χρόνια μετά από την εκδίωξή της, που υπήρξε μία από τις πιο επίπονες της Ιστορίας, η ισπανοεβραική κοινότητα, έχει διατηρήσει ανέγγιχτη την αγάπη της και τους δεσμούς της με την Σεφαράδ, δεχόμενη αγόγγυστα τη σιωπή της βυθισμένης στη λήθη Ισπανίας». Κλείνοντας, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες σημείωσε ότι «είναι η αρχή της αλλαγής για τους Ισπανούς που ανακαλύψαμε πρόσφατα την Ιστορία μας. Να τους γνωρίσουμε, να γνωριστούμε, είναι αναμφίβολα το καλύτερο αφιέρωμα που μπορούμε να κάνουμε σε αυτούς τους εξόριστους των πέντε αιώνων». Τέλος, την ιστορική αναδρομή στον πολιτισμό, την πορεία τους ανά τους αιώνες, τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμά τους, ανέλαβαν να παρουσιάσουν στο κοινό η δρ. Σύγχρονης Ιστορίας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Οντέτ Βαρών – Βασάρ και ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Λέων Α. Ναρ.

Την Ένωση Κεντρώων εκπροσώπησε ο συντονιστής τομέα Παιδείας και πολιτευτής της Παναγιώτης Ευαγγελίου, ο οποίος δήλωσε «Παραβρέθηκα σήμερα σε μια σπουδαία εκδήλωση μνήμης και τιμής, αφιερωμένης στο εβραϊκό στοιχείο της Ελλάδας. Η εβραϊκή παρουσία στη χώρα μας μετράται σε δεκάδες αιώνων και έχει προσφέρει πολλαπλά στον πολιτισμό, στις επιστήμες, στην οικονομία και αλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τόπο μας, ήδη από την αρχαιότητα, καταγράφεται η πρώτη στην ιστορία συναγωγή της διασποράς. Ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός που όπως ο εβραϊκός έχει βιώσει κατατρεγμό, προσφυγιά και μετανάστευση πλήθος φορές στην ιστορία του. Επομένως, η φιλία, η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός είναι μονόδρομος για τους δύο ιστορικούς λαούς. Είναι ένας δρόμος που μαζί πορευόμαστε από πολύ παλιά και ο μόνος που υπάρχει για το μέλλον».

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.