Κυριακή 19.01.2020

Έρευνα ΔΝΤ: Η παραοικονομία μαστίζει την οικονομία της Ελλάδας

Αύξηση των e-πληρωμών κατά 10% μεσοσταθμικά για τέσσερα χρόνια, μπορεί να περιορίσει την παραοικονομία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες

Έκθεση του ΔΝΤ για τις αιτίες, τις συνέπειες και το μέγεθος της παραοικονομίας (shadow economy) στην Ευρώπη, κρούει το κίνδυνο για πρόβλημα της παραοικονομίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραοικονομία προκαλεί ζημιά στους φόρους, στις κοινωνικές παροχές και την απασχόληση.

Μάλιστα, αν δεν περιοριστεί, τουλάχιστον, στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε τα σχέδια για μείωση φόρων- εισφορών και ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Εγείρονται ερωτήματα, όπως γιατί υπάρχει αυτό το πρόβλημα, ποια είναι η έκταση του και ποιες μπορεί να είναι οι θεραπείες.

Καταγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος της παραοικονομίας, το ΔΝΤ τονίζει ότι η παραοικονομία στην Ευρώπη έχει μεγάλος εύρος, καθώς κυμαίνεται από λιγότερο του 10% και ξεπερνά το 40%.

Στις «αναπτυγμένες» χώρες της Ε.Ε., η παραοικονομία αγγίζει το ποσοστό του 10-20% κατά μέσο όρο, ενώ στις «αναπτυσσόμενες» χώρες ο δείκτης ανεβαίνει στο 30-35%.

Η Ελλάδα κυμαίνεται στα επίπεδα του 30%, απέχοντας για μια ακόμα φορά από τους δείκτες του «σκληρού» πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των- λίγων- κρατών, όπου η παραοικονομία διευρύνεται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ, ταυτόχρονα, δεν δείχνει να ακολουθεί την τάση άλλων χωρών, που είδαν την παράοικονομία τους να ενισχύεται τη διετία 2008- 2010, αλλά να υποχωρεί μετά στα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης του ΔΝΤ, το 2000 η παραοικονομία στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 28,1% του ΑΕΠ, το 2008 είχε διευρυνθεί στο 31% και το 2016 στο 30,2%.

Η έρευνα  επεκτείνεται σε συμπεράσματα και προτάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά οι γενικές διαπιστώσεις ταιριάζουν και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Αδυνατίζουν τα δημόσια έσοδα κι όσο διευρύνεται το «κενό» στους φόρους, τόσο περιορίζονται οι πόροι για την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας.

Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η παραοικονομία, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις να παραμένουν σε μικρό μέγεθος έτσι ώστε να περνάνε κάτω από τους ελέγχους των ελεγκτικών οργάνων, ενώ είναι προφανές δεν μπορεί να υλοποιηθεί η όποια επένδυση των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες, με αρνητικές επιπτώσεις και στην παραγωγικότητα.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, από τη μια αλλοιώνονται όλα τα στατιστικά στοιχεία, με βάση τα οποία σχεδιάζονται και εφαρμόζονται στρατηγικές για την απασχόληση, και από την άλλη ενισχύεται η «στρατιά» των κακοπληρωμένων, ανειδίκευτων και ανασφάλιστων εργαζομένων.

Η χαμηλή ποιότητα των θεσμών, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μονοπώλια και ολιγοπώλια, η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, η βαριά φορολογία σε συνδυασμό με την αδύναμη εφαρμογή της, είναι τα βασικά αίτια για την παραοικονομία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ειδική αναφορά της μελέτης του ΔΝΤ στις θετικές επιπτώσεις από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μια αύξηση των e-πληρωμών κατά 10% μεσοσταθμικά για τέσσερα χρόνια, μπορεί να περιορίσει την παραοικονομία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.