Τετάρτη 27.05.2020
  • Αρχική
  • Οικονομία
  • EWG: Μετα-μνημονιακό προσχέδιο της Ελλάδας - Σκληρή γραμμή από Βερολίνο για το χρέος

EWG: Μετα-μνημονιακό προσχέδιο της Ελλάδας - Σκληρή γραμμή από Βερολίνο για το χρέος

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, παρουσίασε το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 27 Απριλίου στη Σόφια από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στόχους για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών. 

Σημειώνεται, ακόμα, ότι το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σόφια είναι σημαντικό, όχι μόνο επειδή θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή». 

Συγκεκριμένα, στο EWG εξετάστηκε η πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Σε ό,τι αφορά την δ' αξιολόγηση, στο EWG επισημάνθηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί, το αργότερο, ως το Eurogroup του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δ' αξιολόγηση συνδέεται με μια σημαντική δόση των δανείων, της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.

Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να προχωρήσει ιδιαίτερα η υλοποίηση ορισμένων εκ των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης, όπως είναι η αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων. Οι επικεφαλής των θεσμών προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα γύρω στις 15 Μαΐου. 

Οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους που έχουν προκύψει είναι οι εξής:

1. Η Γερμανία κυρίως, μαζί με τις Αυστρία, Σλοβακία, Φινλανδία και Ολλανδία επιμένουν ότι αυτός ο μηχανισμός πρέπει να είναι συνδεδεμένος με όρους και προϋποθέσεις που μόνο αν τηρηθούν θα τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός. Οι όροι δεν είναι άλλοι όπως το να μην υπάρξει πισωγύρισμα σε καμία μεταρρύθμιση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, να πετύχει η Ελλάδα τους στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και να συνεχίσει με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ. Συγχρόνως, η ομάδα των χωρών αυτών τονίζει ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να μην είναι αυτόματος αλλά να τίθεται σε λειτουργία έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γαλλία κυρίως αλλά και για την Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία αυτό δεν είναι αποδεκτό, καθώς οι παραπάνω όροι μεταφράζονται σε ένα νέο πρόγραμμα με όρους και προϋποθέσεις. Αυτό που υποστηρίζουν οι Γάλλοι και έχουν σύμμαχό τους το ΔΝΤ είναι ότι οι όροι και προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με άλλα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP που υπολογίζονται σε 700 εκατ. τον χρόνο για τα επόμενα χρόνια, σύνολο 4-5 δισ.). Οχι όμως με τον «γαλλικό μηχανισμό», που πρέπει να είναι ανεξάρτητος και αυτόματος.

2. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2023, καθώς μέχρι τότε είναι δεδομένο ότι θα ισχύσει αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί, δηλαδή το ιδιαίτερα υψηλό 3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ τονίζει ότι μετά πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι στο 2,1%. Εκεί μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο πόσο γρήγορα μπορεί να πέσει ο στόχος στο 1,5% ή για πόσα χρόνια να διατηρηθεί στο 2,1 %.

3. Εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ στην πρόβλεψη για το πόσο υψηλά θα είναι τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα είναι πολύ υψηλά, αρνητικό για την ελληνική οικονομία, ενώ ο ΕΜΣ εκτιμά ότι αυτή είναι μία πολύ απαισιόδοξη πρόβλεψη.

Στις εαρινές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον αναμένεται να γίνει περαιτέρω συζήτηση με σκοπό να σημειωθεί πρόοδος στο Εurogroup της 27ης Απριλίου, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.