Τρίτη 25.02.2020

"Εργαλείο" σχεδιάζει η ΕΕ για τη μετα-Μνημονιακή εποχή

Σε «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» για τη μετα-Μνημονιακή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από απολογιστική επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος στη Σόφια.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι θα περιλαμβάνει αυτό το εργαλείο, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχτεί ότι κατά πάσα πιθανότητα στη μετα-Μνημονιακή περίοδο θα υπάρχει αυξημένος αριθμός εποπτικών επισκέψεων από τους εταίρους.

Υπενθυμίζεται πως βάσει κοινοτικών κανόνων η χώρα μας θα παραμείνει υπό εποπτεία έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων στήριξης που έχει λάβει.

Στην επιστολή του, ο κ. Σεντένο αναφέρει ότι το Eurogroup έλαβε υπόψη την πρόταση της Κομισιόν για ενισχυμένη εποπτεία, ενώ επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών αποστολών πριν το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς πολύ λίγες από τις 88 εκκρεμότητες έχουν κλείσει.

Την Τετάρτη ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος έστειλε email στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ζητώντας επιτάχυνση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενόψει και της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για το καθεστώς της μετα-Μνημονιακής περιόδου αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup του Ιουνίου, με τον κ. Σεντένο να σημειώνει πως το Eurogroup έλαβε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει «διάδοχη συμφωνία», δηλαδή προληπτική γραμμή στήριξης.

Στη συνεδρίαση της Σόφιας ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε επίσης το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο ενώ συζητήθηκε πώς οι εταίροι θα μπορούν να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος.


Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.