Τετάρτη 26.02.2020
  • Αρχική
  • Οικονομία
  • ΣΦΕΕ προς υπουργό Υγείας: Βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά δεν αναπροσαρμόζετε τη φαρμακευτική δαπάνη

ΣΦΕΕ προς υπουργό Υγείας: Βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά δεν αναπροσαρμόζετε τη φαρμακευτική δαπάνη

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, εξέφρασε τις ενστάσεις του για τα νέα μέτρα, τονίζοντας πως οι παρεμβάσεις στη φαρμακευτική πολιτική δεν εξασφαλίζουν ούτε τη βιωσιμότητα των εταιριών του κλάδου, ούτε όμως είναι προς το συμφέρον των ασθενών. 

"Είμαστε απογοητευμένοι διότι ακόμα και μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν λαμβάνεται καμία ουσιαστική μέριμνα για την αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος, το οποίο θα επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας” σημειώνει ο ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, τα μέτρα συγκράτησης της δαπάνης, (όπως η αξιολόγηση της καινοτομίας, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα κοκ), καθυστερούν στην εφαρμογή τους, γεγονός που σημαίνει ότι και το 2019 όλο το βάρος θα πέσει πάλι στην φαρμακοβιομηχανία μέσω ενός ολοένα αυξανόμενου clawback (αυτόματη επιστροφή από τις επιχειρήσεις για να καλυφθούν τα "κενά” της δαπάνης).

Στις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Υγείας είναι ο υπολογισμός του clawback να γίνεται κατά 75% βάσει μεριδίου αγοράς της εκάστοτε εταιρείας και 25% βάσει του ρυθμού ανάπτυξης του προϊόντος στην αγορά, έναντι της αναλογίας 90%-10% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

"Θεσπίζετε την ανακατανομή του clawback με μια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της ανάπτυξης από 90/10 σε 75/25. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιες εταιρίες καταφέρουν να αναπτυχθούν μέσα στην επόμενη χρονιά (έστω και πλασματικά λόγω συγχωνεύσεων ή αλλαγών σε συνεργασίες) θα τιμωρηθούν συμμετέχοντας σε ένα "πρόστιμο" από €150 εκατ. - €200 εκατ. ευρώ ανάλογα με την έκβαση του clawback. Το "πρόστιμο" αυτό για το 2018 ήταν περίπου €60 εκατ.! Σε μια χώρα που αναζητά την ανάπτυξη εσείς την τιμωρείτε! Να σημειωθεί μάλιστα ότι τα προϊόντα που αναπτύσσονται, επιβαρύνονται ούτως ή άλλως με αυξημένα rebate με βάση τη σημερινή δομή του συστήματος” τονίζει ο Σύνδεσμος.

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός και για τη θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. "Τα €45 εκατ. που προτίθεστε να αυξήσετε το νοσοκομειακό προϋπολογισμό το 2019 είναι ένα ελάχιστο ποσό μπροστά στην πραγματική δαπάνη που απαιτείται και εκφράζεται με clawback και rebates πάνω από τα €400 εκατ. ή 43% της δαπάνης (Νοσοκομεία ΕΣΥ και 1Α ΕΟΠΥΥ) λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι δεν έγινε καμία διόρθωση στη δαπάνη αυτή το 2018, όπως γίνονταν τα τελευταία δύο χρόνια.

Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι νομοθετείτε κλειστούς προϋπολογισμούς σε επίπεδο ATC4 ή ATC5 (κατηγορία ή προϊόν) στα Νοσοκομεία για το 2019, τη στιγμή μάλιστα που μέχρι σήμερα 12.12.2018 δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης το 2018 και οι εταιρίες δεν έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα” υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ. 

"Όσον αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, εκτιμούμε την πρόθεσή σας να γίνουν διορθώσεις σε όσα φάρμακα η τιμή τους είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, αλλά εμμένουμε πάντα στη θέση ότι η σύγκλιση των τιμών πρέπει πάντα να είναι από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Επικροτούμε την κατάργηση του 25% rebate για τις νέες δραστικές και την αντικατάστασή του από το 5/4/3/2/1%, αλλά επιπλέον τονίζουμε την πάγια θέση μας ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνδέεται με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης καθοιονδήποτε τρόπο” συνεχίζει την επιστολή.

Τέλος, κύριε Υπουργέ διαχρονικά υποβάλουμε προτάσεις που αγνοείτε. Εμείς σας επαναλαμβάνουμε ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί και πρέπει να λάβετε μέτρα για να εξασφαλίσετε και τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών και την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους. Αιτούμαστε για άλλη μια φορά να γίνει πρόβλεψη στο αμέσως επόμενο διάστημα για τα εξής:

Οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ανασφαλίστων από τα κονδύλια της πρόνοιας, την εύρεση επιπλέον ή νέου κονδυλίου για την πρόληψη (εμβόλια), όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στο clawback με την εισαγωγή της συνυπευθυνότητας, αλλά και μείωση του clawback μέσω αφαίρεσης κονδυλίων από τις επενδύσεις για κλινική έρευνα ή από τις επενδύσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή στον ευρωπαϊκό κανονισμό περί ψευδεπίγραφων φαρμάκων (coding & serialization).

Σημειώνουν δε ότι στην Πορτογαλία με την έξοδο από τα μνημόνια, η φαρμακοβιομηχανία υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Κυβέρνηση (Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης) για 3 χρόνια, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές και προωθώντας την προβλεψιμότητα. 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.