Τρίτη 02.06.2020
  • Αρχική
  • Οικονομία
  • Τσίπρας - Τσακαλώτος έδωσαν τα χέρια: Μετά το Πάσχα ξεκινά μπαράζ προεκλογικών παροχών

Τσίπρας - Τσακαλώτος έδωσαν τα χέρια: Μετά το Πάσχα ξεκινά μπαράζ προεκλογικών παροχών

Συνάντηση είχαν, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ατζέντα βρισκόταν μόνο ένα θέμα, οι προεκλογικές παροχές.

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Τσακαλώτος - Τσίπρας συμφώνησαν σ' ένα υπέρογκο πακέτο παροχών και ελαφρύνσεων, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

Ένα μέρος των "προεκλογικών δώρων" θα έχει τη μορφή εφάπαξ παροχής, ενώ άλλα ευνοϊκά μέτρα θα είναι μόνιμα. 

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Θεσμοί στο άκουσμά τους, στις 6 Μαΐου, που επιστρέφουν στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών φόρου εισοδήματος, προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτόν τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2015 κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2% -πριν καταργηθεί.

Το έναυσμα για το πακέτο παροχών στην κυβέρνηση δίνει η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, η μορφή της οποίας κάνει πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «μετρούν» ποιες από αυτές τις υπερβάσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ώστε να ενισχυθεί η κυβερνητική επιχειρηματολογία για τις επικείμενες παροχές, και ειδκότερα αυτές που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα δεσμεύουν τους επόμενους Προϋπολογισμούς.

Πάντως, ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (3,6%) τελεί υπό αναθεώρηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2020-2023.

«Ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων» διαμηνύουν οι πηγές.

Για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους Θεσμούς, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Αβέβαιο παραμένει αν θα τα καταφέρουν, καθώς, οι Θεσμοί υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις αποτελούν μέρος της 3ης αξιολόγησης και πρέπει να μπουν στο τραπέζι.

Αυτό επιβεβαιώνει, άλλωστε, και το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστούν οι 120 δόσεις ως χθες, η κατάθεση του νομοσχεδίου πάει για μετά τις 6 Μαΐου, δηλαδή αφού θα έχει ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.