Κυριακή 07.06.2020

Τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνεις στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική και για τη μαμά και για το μωρό.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για να παίρνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην εγκυμοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για το διάστημα που προσπαθείς να συλλάβεις. Τι εννοούμε όμως λέγοντας ισορροπημένη διατροφή; Πως το καθημερινό διαιτολόγιο θα περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, κρέας, ψάρι, αυγά και «καλά» λιπαρά), σε επαρκείς ποσότητες παρέχοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι τα 3 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην εγκυμοσύνη

Σίδηρος στην εγκυμοσύνη

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή διατροφική έλλειψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί αυξάνονται κατά πολύ οι ημερήσιες ανάγκες. Γι’ αυτό και πολλές έγκυες παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία. Η χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου είναι βασική σε αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων της εγκυμοσύνης η σιδηροπενική αναιμία έχει συσχετιστεί με χαμηλό βάρος γέννησης και βρεφική θνησιμότητα.

Τι να τρως

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα ψάρια. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο είναι πολύ σημαντική.

Τι να θυμάσαι

Εξίσου σημαντική είναι η ταυτόχρονη αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Τα τρόφιμα αυτά είναι τα εξής: Καφές και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (αναψυκτικά τύπου κόλα), σοκολάτα και κακάο, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και φυτικά οξέα όπως ψωμί ολικής αλέσεως, παξιμάδι κρίθινο κ.ά. και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα παραπάνω τρόφιμα πρέπει να απέχουν 3-4 ώρες από την κατανάλωση τροφίμων που αποτελούν πηγή σιδήρου.

Φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στην εγκυμοσύνη – αλλά και το διάστημα πριν μείνεις έγκυος. Η επαρκής ποσότητά του στον οργανισμό προλαμβάνει και μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων του νευρικού σωλήνα που επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό. Στην εγκυμοσύνη, η συνιστώμενη κατανάλωση είναι τουλάχιστον 400μg/ημέρα. Εάν σχεδιάζεις να μείνεις έγκυος, συζήτησέ το με το γιατρό σου. Είναι πιθανό να σου συστήσει να ξεκινήσεις από τώρα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.

Τι να τρως

Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι: τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρεϊπφρουτ).

Ασβέστιο στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ασβέστιο είναι κι αυτό ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη των δοντιών του βρέφους, των οστών, της  καρδιάς, των νεύρων και των μυών του. Είναι αναγκαία η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση. Η συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου στην εγκυμοσύνη είναι 1.300mg/ημέρα.

Τι να τρως

Φρόντισε να καταναλώνεις 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Μία μερίδα γαλακτοκομικού ορίζεται ως 1 ποτήρι γάλα ή κεφίρ, 200 γρ. γιαούρτι, 30 γρ.
τυρί.

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.