Οικονόμου: Την Τετάρτη η ενημέρωση των κομμάτων για τα τεθωρακισμένα από την Γερμανία

Με αίτημα του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, συγκαλείται η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την ενημέρωση των κομμάτων για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, όπως και για την αντικατάσταση των παλαιών τεθωρακισμένων από την Γερμανία, ανέφερε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η αποστολή των παλαιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία θα γίνεται αφού παραληφθούν από Γερμανία τα νεώτερα, δεν θα δημιουργηθεί κανέναν κενό στην άμυνα της χώρας, είπε.

Πυρκαγιές

Στο μέτωπο των πυρκαγιών, σημείωσε ότι το καλοκαίρι που είναι μπροστά θα είναι δύσκολο.

Ειδικά για την φωτιά στην Άνω Γλυφάδα – Ανω Βούλα είπε σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη, εξαιτίας των ισχυρότατων βορείων ανέμων, καιρική συγκυρία, είχαμε το Σάββατο την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον γι’ αυτό το καλοκαίρι.

«Στην περιοχή υπήρξαν τρεις διαφορετικές εστίες -στην Άνω Γλυφάδα,  τον Κουβαρά και τον Κρεμαστό Λαγό- ενώ την ίδια ημέρα, εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα άλλες 61 δασικές πυρκαγιές.

Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, δεδομένων των συνθηκών, επαναλαμβάνω, και της πίεσης που ασκεί η κλιματική κρίση. Μετά και την περσινή εμπειρία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί υψηλότατες θερμοκρασίες σε μεγάλο διάστημα του χρόνου, αλλά και σφοδρούς ανέμους. Το κοκτέιλ αυτό είναι εκρηκτικό.

«Μεγάλη η πίεση φέτος και τα επόμενα χρόνια»

Η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, όσο δεν λαμβάνονται διεθνώς δραστικά μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης, θα είναι μεγάλη. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ή καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν είναι λόγος ούτε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση, ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως Κράτος και ως Πολιτεία.

Για αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Η προετοιμασία αυτή φάνηκε και στην πυρκαγιά στην Γλυφάδα και στη Βούλα, όπου τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων.

Για αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές, οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές. Οι συνθήκες εντός των οποίων λειτουργούμε και θα λειτουργούμε το επόμενο διάστημα είναι αντίξοες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Για αυτό και χρειάζεται όλοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, τη δουλειά που αναλογεί στον καθέναν αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ανθρώπινους πόρους, οικονομικούς πόρους, μέσα, υποδομές, θεσμικές δυνατότητες που αποκτήσαμε με τις παρεμβάσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Και ταυτόχρονα χρειάζεται  και μια μεγάλη κοινωνική πανστρατιά.

Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση των αρμοδίων οργάνων, και των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπου συχνά οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές. Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι -αυτή είναι η πραγματικότητα- και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, ώστε στο τέλος της περιόδου, που  αργεί ακόμη, να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά και σαφώς καλύτερο από το μέγεθος των προβλημάτων που η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει».

Πολιτικές για τους νέους

Κομβικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη της νεολαίας που υπέστη τις συνέπειες των κρίσεων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στις περσινές προσλήψεις 16.000 εκπαιδευτικών που διδάσκουν ήδη και στην τόνωση της απασχόλησης με έμφαση στη νέα γενιά.

Είναι οι πρώτες προσλήψεις που έγιναν στην εκπαίδευση εδώ και δέκα χρόνια, σημείωσε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε κάνοντας εκτενή αναφορά στις πολιτικές της κυβέρνησης για τους νέους.