Οικονόμου: Το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής καλύπτει τις ελληνικές θέσεις

Το κείμενο των συμπερασμάτων έτσι όπως διαμορφώνεται, καλύπτει τις ελληνικές θέσεις, και ο πρωθυπουργός αν χρειαστεί θα αναδείξει όλα τα ζητήματα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες που έχει η κυβέρνηση από την παρούσα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βλακανίων, ενώ το απόγευμα, στις 16:00, θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και οι συνέπειες του πολέμου, με βασική την επισιτιστική κρίση.

Αύριο Πέμπτη, 24 Ιουνίου, με την παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην οικονομική κατάσταση της Ένωσης, με δεδομένες τις συνέπειες του πολέμου που έχει ξεκινήσει η Ρωσία στην Ουκρανία και μαίνεται για περίπου πέντε μήνες.

Όπως όλα δείχνουν, οι ηγέτες της ΕΕ θα αποδώσουν τελικά το «καθεστώς υποψήφιας χώρας» στην Ουκρανία, αλλά και στη Μολδαβία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, την Πέμπτη. Βέβαια πολλές εθνικές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι η όλη διαδικασία «μπορεί να διαρκέσει 15 έως 20 χρόνια» μέχρι την πλήρη ένταξη των δύο χωρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών περί ενδεχόμενων εκλογών, τόνισε πως “ότι ήταν να ειπωθεί για εκλογές ειπώθηκε με σαφήνεια από τον Πρωθυπουργό. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσθέσει τίποτα στο δημόσιο διάλογο και τις ανάγκες της χώρας. Η κυβέρνηση προχωράει αταλάντευτα στο έργο της, τα μέτρα πολιτικής στήριξης υλοποιούνται, το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα, και προχωρούμε”.

Αναφορικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «οτιδήποτε ήταν να ειπωθεί για τις εκλογές ειπώθηκε με σαφήνεια και ειλικρίνεια από τον πρωθυπουργό. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσθέσει κάτι για τους πολίτες. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας, το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζεται κανονικά, συνεδριάζει το υπουργικό, πολιτικές στήριξης υλοποιούνται απέναντι στην κρίση και προχωρούμε».

Αναφερόμενος στα σενάρια διπλών και τριπλών εκλογών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «υπάρχουν εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική που φαίνεται ότι δεν θα διαμορφώσουν συνθήκες διακυβέρνησης με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία είναι πάρα πολύ δύσκολη, έως αδύνατη, θα υπάρχει δεύτερη αναμέτρηση στην οποία η ΝΔ θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την δημιουργία κυβέρνησης σαν αυτή που έφτιαξε το 2019. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα που θα διαμορφωθούν και η άποψη των πολιτών θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις τότε».