Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

462

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σχεδόν μια ώρα κράτησε η συνάντηση των δυο ανδρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 17:20 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:15.

“Έσπασε ο πάγος” το πρώτο σχολιο της ελληνικής πλευράς μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Μια συνάντηση που έμοιαζε ως απίθανο ενδεχόμενο πριν από λίγους μήνες.

Και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Η συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η πρώτη μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποκτά τεράστια στρατηγική σημασία. Η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό σε όλο τον πλανήτη, οι ισχυροί του κόσμου ετοιμάζονται για αναδιανομή των ζωνών επιρροής, ενώ πολλοί προβλέπουν έναν επερχόμενο νέο ψυχρό πόλεμο της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο και τη Μόσχα.

Σε αυτό το κλίμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να συναντηθεί τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο. Από μόνη της η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας σηματοδοτεί την προσπάθεια αποκατάστασης ενός επιπέδου συνεννόησης.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτελεί «σημαντικό βήμα» η προσθήκη μιας παραγράφου στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου που κάνει αναφορά για «μεγαλύτερη εμβάθυνση των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όταν η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου απειλείται  ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και οι αρχές της Συμμαχίας».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι οι Σύμμαχοι θα συγκαλούνται να συζητούν προβλήματα μεταξύ Συμμάχων και άρα η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτεί για την προκλητική συμπεριφορά της. Στο Άρθρο 4 της Συνθήκης υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση που ένας Σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεχθεί απειλή από τρίτη χώρα. Τώρα υπάρχει πρόβλεψη και για Σύμμαχο χώρα.