“Ώρα Mηδέν” για τον κατώτατο μισθό: Όλα τα σενάρια

345

Αντίστροφη μέτρηση λίγων ωρών “τρέχει” μέχρι το άνοιγμα των “χαρτιών” της κυβέρνησης σε σχέση με την αναπροσαρμογή ή μη του κατώτατου μισθού.

Σήμερα, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να αποφασισθεί αν ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στο υφιστάμενο επίπεδο που βρίσκεται από το Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή στα 650 ευρώ (μικτά) ή αν και πότε θα αυξηθεί.

Χθες, ο υπ. Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως “και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, τάσσονται υπέρ του “παγώματος” του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι.Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο”.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως “το πιθανότερο σενάριο” είναι να αποφασισθεί μία αύξηση της τάξεως του 2%.

Ωστόσο (την ίδια ώρα που το σενάριο του “παγώματος” έως τα μέσα του 2022 φαίνεται να έχει απομακρυνθεί) σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr δεν έχει “κλειδώσει” ο χρόνος εφαρμογής μίας τέτοιας απόφασης, δηλαδή αν αυτή η αύξηση θα δοθεί άμεσα δηλαδή, πχ από την 1η Αυγούστου 2021, προς τα τέλη του τρέχοντος έτους ή από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ο κατώτατος μισθός θα μείνει “παγωμένος” έως τότε (δηλ. έως τα τέλη του 2021 ) στα 650 ευρώ (μικτά).

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε περίπτωση που προκριθεί το σενάριο της εφαρμογής της αύξησης τον Ιανουάριο του 2022, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία αύξηση μεγαλύτερη του 2%.

Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση (μίας αύξησης μεγαλύτερης του 2%) ανοιχτό παραμένει το εξής ενδεχόμενο : μία αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού να συνδυαστεί και μία νέα μείωση των εισφορών, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των καθαρών αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς μία νέα μείωση εισφορών θα αφορά και τις εισφορές του ασφαλισμένων και όχι μόνο των εργοδοτών.