Οργή για Μενέντεζ… Η νέα απειλή-εκβιασμός του Ερντογάν, μέσω του Καλίν, σε Λευκό Οίκο και Γερουσία

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ενημερωτικής ροής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραϊμ Καλίν (İbrahim Kalın), στο πλαίσιο εφ’ όλης της τρέχουσας πολιτικής ύλης συνέντευξης που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Σ’ αυτήν απειλεί και εκβιάζει πλέον ανοικτά το Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Λέει χαρακτηριστικά: Τι θα κάνετε αν δεν εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τίτλο «Δηλώσεις Kalın σχετικά με την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ: Θα ήταν καλό να συμβεί, αν όχι, θα εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις», ο προεδρικός σύμβουλος του Ερντογάν, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

[…] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ F-16 ΜΕ ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αυτή που πρέπει να πείσει το Κογκρέσο. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα των F-16. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο.

Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που θέλουν να εξαρτήσουν το πρόγραμμα από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος τα τελευταία 1-2 χρόνια έχτισε καριέρα που έχει στόχο μόνο να εναντιωθεί κατά της Τουρκίας. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα, δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η φόρμουλα, είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ.

Φυσικά, υποστηρίζουμε αυτό το πρόγραμμα. Δεν είμαστε σε κλίμα ότι χωρίς αυτό το πρόγραμμα θα δείξουμε αδυναμία και έλλειψη στην αεροπορική ισχύ. Δεν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση πανικού. Θα ήταν καλό να συμβεί. Αλλά αν όχι, συνεχίζουμε να παράγουμε εναλλακτικές λύσεις. UAV με παρόμοια χαρακτηριστικά με το F-16 έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται.

Ειδικά το Kızılelma. Υπάρχει μια τεράστια ανάπτυξη εκεί. Εξαρτάται από το πώς θα ενεργήσουν οι ΗΠΑ. Είμαστε της γνώμης ότι θα είναι καλό αν συμβεί. Στις συναντήσεις μου στη Γερουσία, είπα: «Εάν θέσετε ως όρο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κάνετε ένα λογικό λάθος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. Διαχωρίστε τα το ένα από το άλλο. Αλλά αν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης κατά της Τουρκίας, θα έρθω σε σας με αντιπρόταση. Τι θα κάνετε αν σας πω ότι δεν θα εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16;»

Σε αυτό το σημείο δεν έχουν απάντηση. Μην ασκείτε πίεση στην Τουρκία φέρνοντας μαζί άσχετα θέματα. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Ασκήστε πίεση και τότε εμείς θα βρούμε άλλη διέξοδο”.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Για πρώτη φορά θα υπάρξει τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών. Θα συμπεριληφθεί και το Ιράν. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα [σσ. ενν. συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΑΜ]. Η επόμενη θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ως συνέχεια, αλλά πρώτα σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Έχουμε 3 κύρια ζητήματα καθώς ξεκινάμε αυτή την πορεία: Να σημειώσουμε ταχύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να προωθήσουμε την πολιτική διαδικασία, να συνεχίσουμε τη διαδικασία της Αστάνα και να δώσουμε τη δυνατότητα στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με αξιοπρέπεια. [σ.σ. αναφέρει 4 ζητήματα].

Εφόσον μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, αυτή η διαδικασία αποκτά νόημα για εμάς. Υπάρχει αντίσταση από το καθεστώς. Υπάρχουν προσεγγίσεις που σαμποτάρουν τη διαδικασία. Το έχουμε ξαναδεί αυτό.

Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί μια τάξη πραγμάτων που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες μας για την ασφάλειά μας. Για το σκοπό αυτό, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.

Η κινητικότητα των συναντήσεων μπορεί να συνεχιστεί εντός εβδομάδων. — [σ.σ. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν σήμερα, με πηγή το ρωσικό RIA Novosti, ότι ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Mikhail Bogdanov, ανακοίνωσε πως συνάντηση σε επίπεδο Αναπληρωτών ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας, Συρίας, Ιραν, θα πραγματοποιηθεί ‘νωρίς τον Απρίλιο’. Πηγή: Gazeteduvar]

Σημείωσε σχετικά για πιθανή συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας:

Δεν υπάρχει τέτοια προετοιμασία αυτή τη στιγμή. Ας δούμε πώς θα προχωρήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες. Καθόσον αυτή η προοπτική εδραιωθεί και λειτουργήσει πλήρως, θα αξιολογηθούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ο Καλίν δήλωσε τα εξής:

Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών μας Mevlüt Çavuşoğlu (στο Κάιρο) ήταν γόνιμη. Προηγουμένως, μια διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη σε επίπεδο υφυπουργών. Εκεί συζητήθηκαν θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη και ο διορισμός πρεσβευτών. Μετά από 11 χρόνια στασιμότητας, χρειάζεται χρόνος για να αναζωογονηθούν αυτά.

Όταν υπάρχει ένα στρατηγικό όραμα εταιρικής σχέσης, είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε αυτά τα επιχειρησιακά ζητήματα σε κατώτερα επίπεδα. Αυτή η εταιρική σχέση έχει αναδυθεί. Ως αποτέλεσμα, ο Πρόεδρός μας έδωσε το χέρι στον Sisi κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλου. Ο διορισμός Πρέσβεων είναι κάτι που θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Αυτές οι καλές σχέσεις ωφελούν την περιοχή. Είμαστε υπέρ της επιτάχυνσης της συνεργασίας. Μέχρι την επίσκεψη του υπουργού μας, υπήρχε μια μερική βραδύτητα από την αιγυπτιακή πλευρά. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό έχει ξεπεραστεί. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί από εδώ και στο εξής. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα [σσ. κοινό] έδαφος όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. […]