Οργή στην Σανγκάη: Σκληραίνουν οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό – Η αστυνομία μπαίνει στα σπίτια και ψεκάζει

Ο εφιάλτης του lockdown στην Σανγκάη συνεχίζεται, και μάλιστα οι περιορισμοί γίνονται ακόμη πιο σκληροί, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ένα τέλος.

Ομάδες αστυνομικών με λευκές προστατευτικές στολές έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα σπίτια ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, για να ψεκάσουν με απολυμαντικό, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένους για ζημιές σε ρούχα και τιμαλφή.

Πολλοί αφήνουν τα κλειδιά τους σε εθελοντή της γιειτονιάς τους όταν μεταφέρονται σε καραντίνα.

Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν κατοίκους της Σανγκάης να διαπληκτίζονται με υγειονομικούς με στολές προστασίας και αστυνομικούς ενώ τους απομακρύνουν διά της βίας, για να τους μεταφέρουν σε χώρους καραντίνας.

 

«Δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, εκτός κι αν είστε στην Αμερική. Εδώ είναι Κίνα. Σταματήστε να με ρωτάτε ‘γιατί’. Δεν υπάρχει ‘γιατί’. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις εθνικές οδηγίες», ακούγεται να λέει σε ένα viral βιντεο ένας αστυνομικός με στολή προστασίας σε κατοίκους που μεταφέρονταν σε κέντρο καραντίνας.

Σε πολλά βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, -αν και πολλά κατεβαίνουν από την κινεζική λογοκρισία- υγειονομικοί που αποκαλούνται «μεγάλοι λευκοί» στην Κίνα, λόγω των λευκών στολών προστασίας, εισέβαλαν σε σπίτια στη Σανγκάης, ψεκάζοντας τα πάντα με απολυμαντικό, γεγονός που οδήγησε πολλούς κατοίκους να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα και την επιστημονική βάση του μέτρου.

Οι Αρχές της Σανγκάης έδωσαν εντολή σε πολίτες ορισμένων περιοχών να μείνουν ξανά στα σπίτια τους, αφού τους επέτρεψε να βγουν για λίγα ψώνια. Την Τρίτη, ανεστάλη η λειτουργία των δύο τελευταίων γραμμών του μετρό που λειτουργούσαν ακόμη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Η προσκόλληση της Κίνας στην στρατηγική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, ενώ πολλές άλλες χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και προσπαθούν να ζήσουν με τον ιό, συνεπάγεται αυξανόμενο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος.

Απαιτούνται ολοένα και πιο ακραία μέτρα για να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται τόσο εύκολα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, με το βλέμμα σε ένα μεγάλο συνέδριο του κόμματος αυτό το φθινόπωρο, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης σύντομα.

Η απόδραση από τη Σαγκάη είναι σχεδόν αδύνατη, ωστόσο στα social media έγινε ανάρπαστος οδηγός για το πώς να διαφύγει κανείς από την πόλη.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη Σανγκάη μειώθηκε σε περίπου 3.000 τη Δευτέρα, από το ρεκόρ των 26.000 στα μέσα Απριλίου.

Αναφέρθηκεν έξι θάνατοι από COVID, ανεβάζοντας τον απολογισμό από το ξέσπασμα σε 553.