Όταν 90 χρόνια πριν όλη η Ελλάδα μιλούσε για τον Γιάννη Πισπιρίγκο

474

Σήμερα όλη η Ελλάδα μιλά για την Πισπιρίγκου, ενενήντα χρόνια πριν μιλούσε για τον Πισπιρίγκο!

Όπου υπάρχει θύτης υπάρχει και θύμα. Πριν 90, ακριβώς, χρόνια η αθλητική Ελλάδα συγκλονιζόταν από το δράμα του πρώτου θανάτου ποδοσφαιριστή σε αγώνα. Τόπος η Πάτρα, το γήπεδο των Προσφυγικών, ημερομηνία 29 Μαΐου 1932, πρωί Κυριακής. Ο αγώνας ήταν για το τοπικό πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας. Ο Απόλλωνας αντιμετώπιζε τον Εθνικό.

Θύμα ο 17χρονος τερματοφύλακας του Απόλλωνα Γιάννης Φωτίου, 17, μόλις χρόνων και θύτης ο επιθετικός του Εθνικού Γιάννης Πισπιρίγκος. Ο τελευταίος ήταν παίκτης του Αχιλλέα, θέλησε να πάρει μεταγραφή για τον Εθνικό κι είχε τιμωρηθεί με απαγόρευση ενός χρόνων επειδή δεν υπήρχε η συγκατάθεση του σωματείου του. Η ποινή του είχε λήξει την προηγούμενη μέρα!

Και οι δύο ήθελαν να διακριθούν. Μόλις στο 8ο λεπτό ο Πισπιρίγκος βγαίνει στην επίθεση, ο Φωτίου κάνει αυτό που λένε συχνά οι σπίκερ «έξοδο αυτοθυσίας». Καπακώνει την μπάλα, αλλά ο αντίπαλός του την κλωτσά για να του την αποσπάσει. Μόνο που αντί για την μπάλα τον βρίσκει τον αντίπαλό του στην καρδιά. Ο 17χρονος Φωτίου μένει ακίνητος!

Τον αγώνα παρακολουθούσε και το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας, Μπίμπης που ήταν γιατρός. Τρέχει να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, αλλά διαπιστώνει ότι ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει χάσει τη μάχη με τη ζωή.

Τότε γίνεται το απίστευτο. Για να μην οξυνθούν τα πνεύματα μεταξύ των θεατών προσποιούνται ότι ο ποδοσφαιριστής λιποθύμησε! Κι όχι μόνο αυτό. Το άψυχο κορμί του πρώτα μεταφέρθηκε αρχικά σε φιλική οικογένεια και στη συνέχεια ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το διαβάζουμε στην εφημερίδα Νεολόγος της Πάτρας στο φύλλο της επόμενης μέρας, 30 Μαΐου 1932.

Η είδηση του θανάτου του 17χρονου Φωτίου τάραξε όλη την Αχαΐα. Η ομάδα του ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας, ο Δήμος Πατρέων έστειλε την Φιλαρμονική του και η αστυνομία έψαχνε τον Πισπιρίγκο που είχε εξαφανιστεί!

Παρ’ όλα αυτά το αρμόδιο τμήμα που έκανε τις ανακρίσεις δεν απέδιδε δόλο στον ποδοσφαιριστή.

Πάλι στον Νεολόγο υπάρχει η σχετική είδηση.

Η τοπική Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων ανακοινώνει ότι αναβάλλει επ’ αόριστον κάθε ποδοσφαιρική εκδήλωση. Από κοντά και ο Νομάρχης απαγορεύει τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του.

Περισσότερα βρίσκουμε στην αθηναϊκή αθλητική εφημερίδα Αθλητικά Χρονικά.

Κόσμος και Τύπος είναι διχασμένοι. Άλλοι το θεωρούν τυχαίο, τραγικό, γεγονός κι άλλοι καταλογίζουν υπερβάλλοντα ζήλο στον Πισπιρίγκο ο οποίος τρεις μέρες μετά παραδίδεται στην Αστυνομία συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του.

Τις μέρες εκείνες ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Περικλής Καραπάνος, δικηγόρος στο επάγγελμα βρίσκει την ευκαιρία να κερδίσει λίγη δημοσιότητα και δηλώνει ότι θα απαγορεύσει στους μαθητές να παίζουν ποδόσφαιρο. Δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα. Η κυβέρνηση στην οποία είναι υπουργός καταρρέει σε μια εβδομάδα…

Η υπόθεση όμως είχε και συνέχεια. Στα δικαστήρια. Ο Γιάννης Πισπιρίγκος καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση για φόνο εξ αμελείας.

Πηγή: newsbreak.gr