Ουκρανία: Από σήμερα το κέντρο επιχειρήσεων σιτηρών

Το κοινό κέντρο επιχειρήσεων που θα συντονίζει την ασφαλή διακίνηση σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια προς τα Στενά αρχίζει τη λειτουργία του σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. Ο Ρώσος αντιναύαρχος που θα επιβλέπει τις επιχειρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας βρίσκεται ήδη στην έδρα του κέντρου, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η πρώτη νηοπομπή θα ξεκινήσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Προτεραιότητα έχουν τα δεκάδες εμπορικά πλοία που είχαν φορτωθεί με σιτηρά πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και τα οποία είναι εγκλωβισμένα, μαζί με τα πληρώματά τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου στα ναρκοθετημένα ουκρανικά λιμάνια. Επικεφαλής των νηοπομπών θα τίθενται ουκρανικά πλοία, που θα οδηγούν τα εμπορικά έξω από τη ναρκοθετημένη ζώνη. Στα ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας, όπου τον έλεγχο έχει η Ρωσία, το ρωσικό και το τουρκικό ναυτικό θα εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν «παρατράγουδα», ενώ στην επιστροφή για την παραλαβή νέου φορτίου, το ρωσικό ναυτικό θα επιθεωρεί τα πλοία ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν μεταφέρουν όπλα για την Ουκρανία.

Μόνο αν όλα λειτουργήσουν όπως προβλέπεται και οι παραγγελίες που έχουν ήδη δοθεί εκτελεστούν, μπορεί να υπάρξουν νέες παραγγελίες που θα αποσυμφορήσουν τα ουκρανικά σιλό και θα βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα σιτηρών στις εξαρτημένες από τις ουκρανικές και ρωσικές εισαγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η θαλάσσια οδός παραμένει απολύτως απαραίτητη, παρά τις εντατικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Δουνάβεως και σιδηροδρόμων. Μέσω των οδών αυτών εξάγονται περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών τον μήνα, ενώ πριν από τον πόλεμο οι ουκρανικές εξαγωγές ανέρχονταν σε 6-8 εκατομμύρια τόνους.