Ουκρανία: Χαιρετίζει την ευρωπαϊκή πρόταση για ειδικό δικαστήριο – «Η Ρωσία θα πληρώσει για τα εγκλήματα της»

Η προεδρία της Ουκρανίας χαιρέτησε την πρόταση που έκανε η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να συσταθεί ένα ειδικό δικαστήριο, ώστε να δικαστεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής των προεδρικών υπηρεσιών Αντριι Γέρμακ έγραψε στο Telegram πως «είναι αυτό ακριβώς που προτείνουμε εδώ και καιρό» και ότι «η Ρωσία θα πληρώσει για τα εγκλήματά της και τις καταστροφές».

Σημειώνεται, ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρότεινε, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, τη σύσταση από τα Ηνωμένα Έθνη ειδικού δικαστηρίου που θα ερευνήσει και θα εκδικάσει εγκλήματα της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Με τους εταίρους μας, θα φροντίσουμε η Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιώντας τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών και της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία καθώς και 14 κράτη μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για διεθνή εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία. Οι έρευνες αυτές υποστηρίζονται από την Eurojust μέσω κοινών ερευνητικών ομάδων. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μέρη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως το ΔΠΔ στις έρευνές του για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Ρωσία δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Αυτό σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα, το αδίκημα της επίθεσης, που είναι έγκλημα που διαπράττεται από την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δεν μπορεί να διωχθεί από το ΔΠΔ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή προτείνει εναλλακτικές επιλογές για να διασφαλίσει την απονομή της δικαιοσύνης.