Εν αναμονή ουκρανικής επίθεσης στη Χερσώνα – Προσπάθεια ανακατάληψης της Ζαπορίζια

256

Η κατάσταση στη Χερσώνα, μια από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που προσάρτησε ο Πούτιν τον περασμένο μήνα φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στη ρωσική διοίκηση όπως προδίδουν οι δηλώσεις τοπικών αρχόντων αλλά και του νέου διοικητή των ρωσικών στρατευμάτων, του διαβόητου «Αρμαγεδδώνα» Σεργκέι Σουροβίκιν.

Ο Κιρίλ Στρεμούσοφ, ο υποδιοικητής της περιοχής με ανάρτηση του στο Telegram αργά χθες το βράδυ είπε ότι «στο πολύ εγγύς μέλλον, η μάχη της Χερσώνας θα ξεκινήσει».

«Ο άμαχος πληθυσμός καλείται να εγκαταλείψει την περιοχή εν όψει των επερχόμενων σκληρών εχθροπραξιών, αν είναι δυνατόν, για να μην εκτεθούν σε μη απαραίτητο κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass ότι 50.000 – 60.000 θα μετεγκατασταθούν στη Ρωσία και στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει περίπου έξι μέρες.

Ο νέος διοικητής του στρατού της Μόσχας στην Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι οι πολίτες θα «μετεγκαθίσταντο» από την πόλη της Χερσώνας, περιγράφοντας την στρατιωτική κατάσταση ως «τεταμένη».

«Ο εχθρός επιχειρεί συνεχώς να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Σεργκέι Σουροβίκιν στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την ανάληψη του πόστου του στις αρχές του μήνα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη γύρω από την πόλη.

«Πολιορκία» στη Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν υποχωρήσει κατά 20-30 χιλιόμετρα  τις τελευταίες εβδομάδες και κινδυνεύουν να καθηλωθούν στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου μήκους 2.200 χιλιομέτρων που διχοτομεί την Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, μέλος του συμβουλίου που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία που κυβερνά τη Ζαπορίζια, επίσης στο νότο, είπε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ενίσχυσαν τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά της πόλης Ενερχομπάρ, όπου ζουν πολλοί από τους υπαλλήλους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Τα πυρά πυροβολικού έπληξαν τα περίχωρα της πόλης και υπήρξαν 10 χτυπήματα γύρω από έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό, ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram νωρίς σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρο Ορλόφ, τον οποίο η Ουκρανία αναγνωρίζει ως δήμαρχο του Ενερχοντάρ, κατηγόρησε τη Ρωσία για τον βομβαρδισμό.

«Οι βομβαρδισμοί, πρώτα της βιομηχανικής ζώνης, και μετά της ίδιας της πόλης, άρχισαν γύρω στα μεσάνυχτα και δεν σταμάτησαν το πρωί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram.

“Μετά τον βομβαρδισμό της πόλης, ξεκίνησε μια προσπάθεια  κατάληψης του πυρηνικού σταθμού. Η μάχη συνεχίστηκε για αρκετές ώρες, τουλάχιστον τρεις με τρεισήμισι ώρες”, ανέφερε το RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο αξιωματούχο Βλαντιμίρ Ρογκόφ ο οποίος πρόσθεσε  ότι η επίθεση «απωθήθηκε».

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι αναμένει να επιστρέψει «σύντομα» στην Ουκρανία εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από τις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με  πυραύλους κρουζ και με μαχητικά αεροσκάφη σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και της Ζαπορίζια, τις τελευταίες 24 ώρες.

«Επιπλέον, οι κατακτητές χρησιμοποίησαν 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 ιρανικής κατασκευής, 10 εκ των οποίων καταρρίφθηκαν», ανέφερε.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αρνήθηκαν ότι είχαν βάλει στόχο αμάχους, αν και η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου.