Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή περνά σε τρίτη φάση

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλα δείχνουν ότι περνάει πια στην τρίτη φάση.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, από τον οποίο ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, προτείνοντάς του παράλληλα να υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Η βολιδοσκόπηση ήταν άκαρπη, αλλά και το μόνο το γεγονός της επικοινωνίας φανερώνει, κατά πολλούς ότι υπάρχει μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πεδίο συνεννόησης.

Η κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρουν μία λύση και να σταματήσει ο πόλεμος.

Με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να έχουν επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αλλά και περιοχές στα κεντρικά της χώρας, χωρίς να είναι σαφές πώς και τι ακριβώς θέλουν να κάνουν στο νότιο, παραθαλάσσιο μέτωπο, το Κίεβο εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή μπαίνει στην τρίτη της φάση.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι κατά τη νέα φάση τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν κύριο στόχο να υπερασπιστούν τα εδάφη στα οποία απέκτησαν μέχρι στιγμής, μετά από δυόμισι και πλέον μήνες επιθέσεων. Ο Ουκρανός αξιωματούχος εκτιμά ότι αυτή η φάση του πολέμου θα έχει παρατεταμένες μάχες. Κατά την ανάλυσή του, η πρώτη φάση ήταν η προσπάθεια να καταληφθεί η Ουκρανία «μέσα σε λίγες ημέρες», κάτι που δεν το κατάφεραν οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ η δεύτερη είχε στόχο να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές.

Το συμπέρασμα του Αντρούσιφ είναι ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο, ώστε μέσα από μία μακρά πίεση προς τη Δύση και το Κίεβο να πετύχουν τη διαπραγμάτευση που θέλουν.