Ουκρανία: ΗΠΑ και Βρετανία αμφισβητούν την πρόθεση της Ρωσίας για υποχώρηση

Πιθανή αλλαγή στρατηγικής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία βλέπει τη Βρετανία.

Από τη μία το υπουργείο Αμυνας στη Βρετανία κάνει λόγο για σοβαρές ζημιές, δυσκολίες στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και αναγκαστική οπισθοχώρηση για ανεφοδιασμό και από την άλλη ακούγονται κυβερνητικές δηλώσεις περί σκεπτικισμού αν όντως ο Πούτιν κάνει βήματα οπισθοχώρησης.

Αντιμετωπίζουμε με μεγάλο σκεπτικισμό τις υποσχέσεις της Ρωσίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό τις υποσχέσεις της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ. «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός στο να πάρω τοις μετρητοίς ό,τι ανακοινώνεται από την πολεμική μηχανή του Πούτιν», δήλωσε στο Times Radio. Θα πρέπει όλα να αποδειχθούν στην πράξη. Να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία, όχι απλώς να επανατοποθετηθούν, πρόσθεσε.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Από την ενημέρωση του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας προκύπτει πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υποστεί βαριές απώλειες και γι αυτό αναγκάζονται να κάνουν πίσω από περιοχές πέριξ του Κιέβου και να οπισθοχωρήσουν προς Λευκορωσία και Ρωσία προκειμένου να αναδιοργανωθούν και ανεφοδιαστούν.

Οπως προκύπτει εδώ και ένα μήνα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της Μόσχας φάνηκε να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην υλικοτεχνική, κάτι που προκάλεσε την αποδιοργάνωση των μονάδων που είχαν προωθηθεί σε περιοχές στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας ένα πιθανό σενάριο, μετά την οπισθοχώρηση των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας, είναι να προσωρήσει η Μόσχα σε μαζικές επιθέσεις από πυροβολικού, αλλά και πυραυλικά χτυπήματα.

Τέλος οι Βρετανοί σημειώνουν πως οι αναφορές από τη ρωσική πλευρά ότι εστιάζουν στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είναι πιθανότατα μια σιωπηρή παραδοχή ότι η Μόσχα δυσκολεύεται να διατηρήσει περισσότερους από έναν §άξονα προέλασης.

Καχυποψία από τις ΗΠΑ για τις κινήσεις των Ρώσων

Ανασύνταξη και όχι απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων βλέπει η αμερικανική πλευρά. Μάλιστα Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησαν πως πρόκειται για έναν ελιγμό από πλευράς Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι πραγματική υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ενδεικτικό είναι πως οι επιτελείς του Υπουργείο Αμυνας εκτιμούν ότι η μετακίνηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στο Κίεβο είναι στην πραγματικότητα ανασύνταξη/επανατοποθέτηση προς τα ανατολικά και όχι πραγματική απόσυρση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που πιθανώς έχουν στο μυαλό τους είναι μια επανατοποθέτηση για να δώσουν προτεραιότητα αλλού (σ.σ. Ντονμπάς)», δήλωσε ο Κέρμπι. «Θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», προειδοποίησε.