Ουκρανία και Σουηδία στη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 Απριλίου

ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τα δεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου οι συνέπειες έχουν άμεσο αντίκτυπο.

Το ΝΑΤΟ διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών, ενώ αποτέλεσε και το «πάτημα» του Κρεμλίνου, προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Παρ’ ότι η Μόσχα έχει ορίσει ως «κόκκινη γραμμή» την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας ανακοίνωσε ότι στη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα διεξαχθεί στις 7 Απριλίου, προσκλήθηκαν τόσο η κυβέρνηση του Κιέβου όσο και η Σουηδία.

Να σημειώσουμε ότι σε αναφορές της για το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, είχε χαρακτηρίσει «απειλή για τη Ρωσία» μία πιθανή επισημοποίηση της Στοκχόλμης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια σε επίπεδο αντίδρασης από τη Μόσχα.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο έχει εκδηλώσει πολλάκις την επιθυμία της να ενταχθεί στη Συμμαχία, ακόμη και πρόσφατα, ενώ η Ρωσία είχε εισβάλει στην Ουκρανία.

Η σύσκεψη της 7ης Απριλίου θα είναι η δεύτερη από την ημέρα που εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.